IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Мавров: Европейската прокуратура започна дело за злоупотреба с европари

Премахването на специализираните съд и прокуратура е важна стъпка, но ЕК няма да свали нивото на загриженост за положението в страната, посочи експертът

13:45 | 15.04.22 г.
Борислав Мавров: Европейската прокуратура започна дело за злоупотреба с европари

Той припомни, че Европейската прокуратура е съвсем нова институция и не бива да имаме твърде големи очаквания. „Тя не е магьосник и не може да разреши всичко веднага“, смята Мавров. Той заяви, че е оптимист и смята, че „нещата ще започнат да се изместват“.

Според него едва 30% от българите вярват в съдебната система и усещането за несправедливост е обективно. „Затова ние гледаме с надежда на Европейската прокуратура“,  заяви Мавров.

По думите му премахването на специализираните съд и прокуратура е важна стъпка, но той  е на мнение, че заради това Европейската комисия няма да свали нивото на загриженост за положението в страната.

Борислав Мавров напомни, че основната критика на ЕК към съдебната система в България е към прокуратурата и фигурата на главния прокурор, който е твърде независим – невъзможно е за съда да атакува решенията му и липсва механизъм за подвеждането му под отговорност.

Експертът определи гласуването за премахване на специализираните съд и прокуратура като „изпълнено обещание на правителството“ и „изключително добър знак“, но предупреди, че първата успешна стъпка не значи край на усилията.

„За съжаление съдебната ни система работи по съветски модел. Гешев осветли съществуващите проблеми, но те не са от вчера. Не разбирам защо правителството атакува само главния прокурор, а не говори принципно. Ако механизмите се променят няма да има значение кой е главен прокурор. Изглежда политическата класа няма намерение принципно да атакува системата“, смята Мавров.

Той разкри, че в българското общество има съпротива срещу съдебната реформа въпреки натиска на ЕК, и потвърди, че промените в правосъдието бяха едно от условията за членството на България в ЕС. „Системите са далеч от нужното ниво, промените се случват на парче, тромаво, без искрено желание от управляващите“, анализира ситуацията Мавров.

Той подчерта, че усилията от ЕС дават надежда, въпреки че в управляващата коалиция има много силни центробежни сили.

„От две години в ЕС за всички страни членки съществува механизъм за върховенство на закона и годишен доклад за върховенство на правото. Последният доклад ясно посочи проблемите в българската съдебна система и дефинира механизъм за решаването им“, поясни експертът.

Започна ли борбата с корупцията със закриването на специализираните съд и прокуратура?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още