IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бранков: Минималните осигурителни прагове имат много дефекти

Механизмът е неизгоден за работещите, защото намалява нетната им заплата, коментира зам.-председателят на БСК

12:51 | 18.07.18 г.
Бранков: Минималните осигурителни прагове имат много дефекти

Минималните осигурителни прагове не са изгодни за работещите, защото намаляват нетната им заплата. Това коментира Димитър Бранков, заместник-председателят на Българската стопанска камара в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Минималният осигурителни доход е механизъм, въведен във времена на изключителен икономически подем през 2006-2008 г. Тогава се очакваше, че това ще има възспиращ ефект върху недекларирания труд основно. От тогава доста се промениха условията”, посочи той. И каза, че такъв механизъм не действа в нито една държава-членка на ЕС. 

Става дума за определяне на нива по длъжности и професии по икономически дейности, които министърът на труда може да внесе без преговори и по административен път чрез Закона за бюджета за държавното и обществото осигуряване. Това се случи и миналата година без да са водени такива преговори“, припомни Бранков.

По думите му преговорният механизъм всъщност никъде не е регламентиран, но е бил практика през последните години.

Според него има изключително много пороци и дефекти на минималните осигурителни прагове.

За Бранков механизмът не е изгоден за работещите, защото намалява нетната им заплата.

Ако получават по-ниско заплащане от минималния праг, със сигурност осигуровките, които са за тяхна сметка, ще намалят тяхното нетно възнаграждение”, посочи той.

Отделно този механизъм въвежда нива на осигуряване в сектори с ниска добавена стойност, в депресивни райони, за нискоквалифициран труд. Оказва негативен ефект върху заетостта, допълни Димитър Бранков.

Още от разговора вижте във видеото!


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още