IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Възможно е да има втора вълна на безработица

19% от компаниите в България преминаха към съкращения, твърди Томчо Томов

20:37 | 11.08.20 г. 1
БСК: Възможно е да има втора вълна на безработица

Пикът на безработицата у нас вследствие на пандемията от коронавирус беше достигнат през април-май, като след това последва спад. През последните седмици обаче броят на безработните отново расте. Това донякъде се дължи на очакванията за по-висока сезонна заетост, които не се оправдаха. Може да се очаква втора вълна на безработицата у нас, която ще е особено силна през късната есен и в края на годината. Нивото на безработицата може да достигне 9-10%. Това каза в ефира на Bloomebrg TV Bulgaria Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара.

По думите на Томов мярката на правителството за запазване на заетостта в условията на пандемия, т.нар. 60/40, е полезна, но много малко работодатели са се възползвали от нея. “19% от компаниите у нас преминаха към съкращения”, посочи експертът.  

Той отбеляза, че за работодателите е важно да оценят рисковете и да предприемат мерки. 
“Трябва да се търсят възможности за пренасочване към други дейности и за по-голяма гъвкавост”, каза гостът. 

“Заетостта трябва да се разглежда на базата на анализи и по региони, и по сектори и оттам да се въведат необходимите мерки изпреварващо”, допълни Томов. 

Според госта има риск за изтичане на качествени служители от предприятията, тъй като някои кадри започват да търсят работа в места, които смятат, че са по-стабилни. По думите му трябва да се постави сериозен акцент върху политиките по управление на човешките ресурси. 

Томов очаква дистанционната работа да бъде нещо реално и устойчиво в бъдещето за част от служителите, като тя да се съчетава с присъствена и с други гъвкави форми. 

Гледайте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
за кога е поръчана втората вълна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още