IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България привлича модните търговци в производството на текстил

Географската локация, близостта до основните пазари и опита в индустрията са предимствата на българските текстилни фирми, обяви Радина Банкова

11:54 | 16.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повече от десет години модните търговци са в България и причината да сме толкова интересни за тях са географската локация, близостта до основните пазари, както и традициите и опита в индустрията.

Това обяви Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Причините България да стане лидер в производството на текстил е, че българската текстилна индустрия е с повече 120-годишен опит, знаем какво е качество, какво значи добър сервиз за клиентите и от там идва традиционният интерес към българските фирми, които се занимават с текстил и облекло“, обясни тя.

Според нея независимо, че за последните десет години текстилната индустрия е изгубила една трета от заетите, "тя отново ще отбележи рекорден ръст по отношение на износа за миналата година".

Банкова информира, че през последните три години заплатите в сектора бележат ръст от 25% и за първото полугодие на 2016 година и надхвърлят 650 лева.

Тя информира, че заетите в бранша обаче са намалели от 150 хиляди на 100 хиляди за 2015 година.

По думите й дуалното обучение е едно от решенията за проблемите в сектора, като то трябва да започва на по-ранна възраст и да продължава не една, а между две и три години.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още