IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече има посланик в Саудитска Арабия

Един от приоритетите на Димитър Абаджиев е откриването на авиолиния

13:59 | 06.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: МВнР</em></p>

Снимка: МВнР

Новоназначеният посланик на България в Кралство Саудитска Арабия Димитър Абаджиев пристигна в Рияд, съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

Двете страни имат дипломатически отношения от 1995 г., но досега нямаше българско дипломатическо представителство в Рияд. Абаджиев е първият български посланик, който ще изпълнява задълженията си от саудитската столица. Очаква се следващата седмица той да връчи копия от акредитивните си писма в саудитското външно министерство.

„След повече от 20 г. от установяването на дипломатическите отношения между България и Саудитска Арабия бе време да се отвори посолство. Саудитска Арабия е ключова държава в Близкия Изток. Така ще се засили интересът към нас като пазар и ще се подобрят икономическите перспективи“, каза на 5 март пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Абаджиев.

"Българо-саудитските отношения днес са в своята върхова точка. От около 2-3 години те са много по-интензивни и това се дължи на активността и на българското правителство, както и на добрите лични отношения между премиера на България и саудитския принц. Имаше посещения и в областта на туризма и външните работи. Сърбия и Румъния например вече работят доста усилено с Рияд", допълни дипломатът в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Една от първите задачи ще бъде организирането на бизнес форум между двете държави в на март, посочи Димитър Абаджиев. Откриването на авиолиния също е сред водещите приоритети.

От МВнР припомниха днес, че намеренията на България да открие посолство в Рияд бяха заявени от премиера Бойко Борисов при посещението му в Саудитска Арабия през ноември 2017 г.

За първи път България взе участие в международното изложение „Saudi Agro Food 2018” в Рияд през октомври 2018 г. Двете страни работят за създаването на смесена компания, която ще реализира проекти в производството на фуражи и износа на месо от България за Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още