Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Български дизайнери създадоха безплатен шрифт на кирилица за 24 май

Разликите с руската кирилица са в спецификата на изписване на буквите, а новият шрифт е вдъхновен от старобългарската кирилица

гледано: 3473   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Български дизайнери създадоха безплатен шрифт на кирилица по повод 24 май. Идеята се появява преди три месеца след разговори с Анита Рупова, която е дизайнер на новия шрифт, за липсата на достатъчно шрифтове на българска кирилица. Това разказаха пред Bloomberg TV Bulgaria Златина Петрова, основател на дизайн студио Brandly, и Александър Хинков, съосновател на Uspelite.bg.

„За нас важното бе да популяризираме българската кирилица. Колкото и да се гордеем с това, че ние сме дали пътя на азбуката, в България все още, когато създаваме текст на машина, когато пишем на компютър или мобилен телефон, доминират руските и украинските форми на кирилица", разказа Петрова. 

Още по темата

Една от причините е малкият брой на български дизайнери, които инвестират в български шрифтове и големите руски и украински пазари, които се явяват доминиращи.

Разликите с руската кирилица са в спецификата на изписване на буквите, а новият шрифт е вдъхновен от старобългарската кирилица, каза от своя страна Хинков.

"Той е изключително стилен и лек визуално като присъствие", смята той.

Българската класическа форма на кирилица изглежда по-ръкописно, което се е изгубило като форма в машинните текстове. "Нашето желание беше да възпроизведем този произход", допълни Петрова.

Новият шрифт "Азбуки" ще бъде достъпен за свободна употреба и изтегляне от 24 май.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с газовите доставки