Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Българският бизнес има възможност да излезе на канадския пазар

СЕТА потвърди политиката на ЕС за насърчаване на свободната търговия, каза директорът на Американската търговска камара Алекс Нестор

Българският бизнес има възможност да излезе на канадския пазар

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз (СЕТА) е икономически и политически триумф за Европейския съюз, защото потвърди политиката на Съюза за насърчаване на свободната търговия. Това заяви изпълнителният директор на Американската търговска камара в България и вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа Алекс Нестор в "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът си той направи след като вчера Европейският парламент даде своето одобрение с 60% за търговско-икономическото споразумение между ЕС и Канада.

Според него споразумението е особено добре дошло в контекста на Brexit. 

„Живеем в демокрация, възможна е и друга реакция", коментира той позицията на някои от политическите партии и държави, които са против споразумението и няма да го ратифицират.

Още по темата

Нестор информира, че споразумението влиза в сила веднага след като Европейският парламент го ратифицира и получи одобрението на Горната камара на канадския парламент – т.нар. Сенат.

„След това ще има продължителен период от време, в който СЕТА трябва да бъде ратифицирана от парламентите на държавите-членки на ЕС и аз се надявам, че за това време споразумението ще докаже своите плюсове за икономиката на ЕС и Канада, ще убеди противниците в предимствата", надява се изпълнителният директор на Американската търговска камара в България. Той е сигурен, че това ще отнеме до един месец.

Не виждам причина за големи опасения за трудовия пазар, за екологичните стандарти, за здравеопозването. Всичко това остава  по-старому както е по европейския ред и правилник за търговия, каза той.

Ще беше направенa промяна по настояване на ЕС в областта на арбитражните съдилища, обясни Алекс Нестор. Т.нар. ISDS (частно правна система, даваща възможност на компаниите да избират свой трибунал) беше заменена с ICS система (инвестиционна съдебна система, която позволява на държавите да избира арбитрите). Това беше компромисът, който беше направен”.

Той напомни, че „ГМО не е в обхвата на СЕТА, а има и мораториум за ГМО продукти в Европа и това остава в сила“.

Алекс Нестор коментира, че не може да има страхове за това особено след като преди няколко месеца германският концерн Bayer купи най-големия производител на ГМО семена Monsanto от САЩ.

„Предимство за бизнеса ще бъде, че ще  има конкуренция между международните компании и така ще се предложат по-евтини продукти за населението. Секторите, в които традиционно върви търговията между Европейския съюз и Канада, са производството на машини, химикали, петролни продукти", обясни изпълнителният директор на Американската търговска камара в България.

По думите му от Канада се внасят суровини и материали. Той е сигурен, че от СЕТА няма да бъдат засегнати публичните услуги, здравеопазването, образованието.

„Ще се увеличи търговският баланс, който сега възлиза на 67 млрд. евро, като 37 млрд. евро са от ЕС. Търговските отношения с България се измерват много скромно само със 100 млн. евро годишно, но българският бизнес трябва да гледа на това като възможност да излезе на канадския пазар. През юни е планиран голям българо-канадски форум „Защо Канада““, информира Нестор.

Като най-голямата пречка за преки чуждестранни инвестиции той посочи липсата на върховенство на закона и корупцията.  

Вижте повече във видеото!

гледано: 1392   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Някой яко цака тук да излизат през ден рекламни статии на СЕТА.
4
 
10
 
5
преди 9 месеца
Мдаа , Блумбърг все загрижени за просперитета на България люде препоръчва !
5
 
11
 
4
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
ДОКОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО, В РУМЪНИЯ ЗЛАТНАТА КОНЦЕСИЯ Е ЗА 38%, У НАС 1.5%. ЕТО ЗА ТАКЪВ МАЩАБЕН ГРАБЕЖ ИДЕ РЕЧ. А НАШИТЕ ПРОДАЖНИЦИ ИСКАТ КОНЦЕСИИТЕ ДА СТАНАТ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА.
5
 
17
 
3
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
А това , че нашите зърнопроизводители ще трябва да се конкурират с канадските при значително по неблагоприятни за нас условия и то не само агротехнически ни дума , нали???Този назначен ни от вън политически"елит" няма да се спре докато не ликвидира напълно държавата ни!
9
 
17
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Ето още един национален предател, човече за трепане, готово да служи на чужди интереси. Тоя мракобесник не казва, че при влизането на СЕТА в сила националното законодателство отпада и националните съдилища също. Остават само арбитражи, подчинени на чужди интереси. България ще загуби окончателно националния си суверенитет, ама кириакстефчовецът го интересува какво ще спечели от продаването на страната на чуждите интереси. Народен трибунал за такива.

Още от Bloomberg TV
Недостатъчният брой квалифицирани кадри си остава основен проблем за IT бранша