Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ц. Петринин: Промените в ЗЗД ще донесат негативи за потребителското кредитиране

Не бива да обвързваме размера на лихвата за забавено плащане с условията, при които съществува и работи бизнеса, твърди Вили Ликов

Ц. Петринин: Промените в ЗЗД ще донесат негативи за потребителското кредитиране

Цветан Петринин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промяната в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) може да остави голям сегмент от гражданите без достъп до кредитиране, тъй като измененията засягат и Закона за потребителския кредит и тавана на лихвите. Това коментира главният изпълнителен директор на TBI Bank Цветан Петринин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му подобна промяна е редно да бъде обсъдена с бизнеса и да се проведе адекватна дискусия.

Припомняме, че с проектозакона се предлага законната лихва за просрочие на задължение да не е повече от 4% за граждани плюс основния лихвен процент (ОЛП) и 8% за търговци плюс ОЛП. В момента  законната лихва е ОЛП плюс 10%.

Още по темата

От Българската асоциация за потребителско кредитиране също отправиха критики към подготвяната промяна.

Според тях косвените ефекти не са взети предвид при изготвянето на законопроекта, поради което приемането в сегашната му форма ще има неблагоприятни и необосновани последици върху цял един сектор от икономиката - потребителското кредитиране. Това се казва в официалната позиция на асоциацията. Предстои днес по обяд депутатите да приемат на второ четене промените в Закона за задълженията и договорите.

Не би трябвало да обвързваме размера на лихвата за забавено плащане с условията, при които съществува и работи един бизнес, коментира от своя страна депутатът от Реформаторския блок (РБ) Вили Лилков, който също участва в разговора в студиото. Според него Законът за потребителския кредит може да бъде предмет на допълнително разглеждане, но законовата лихва за забавено плащане в България  трябва да бъде намалена.

Вижте още във видеото.

гледано: 3147   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
23 гласа

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Според тоя хубавец бизнесът има нужда от двуцифрени лихвени проценти върху кредитите на граждани, за да съществува? Ами има си дума за това - кожодери. За щастие - на финалната права от съществуването си, негодни да се конкурират.

Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор