IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки ще се съобразяват все повече с геополитиката

През последните 2 месеца златото върви в много агресивен възходящ тренд, който е добре структурно изразен, твърди анализаторът на BenchMark Здравко Пиринлиев

15:18 | 01.08.19 г.
<p>
	Гуверньорът на ЯЦБ&nbsp;Харухико Курода. <em>Снимка: Ройтер</em>с</p>

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

В момента пазарът е изключително подвластен на геополитиката, но при всички случаи действията на централните банки ще бъдат съобразени на 100% с геополитическата обстановка. Това мнение изказа Здравко Пиринлиев, пазарен анализатор от BenchMark, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Голямо значение имат търговските отношения между САЩ и Китай, коментира той.

Вчерашното решение за сваляне на лихвите е инжекция в икономиката на САЩ в случай, че търговското напрежение се отрази на световната икономика".

Инвеститорите бяха разочаровани от решението на Фед. Централната банка не беше красноречива за бъдещото сваляне на лихвите и поради това последва разочарованието на фондовите пазари, заяви Пиринлиев.

В резултат на решението на Фед Dow Jones, S&P и Nasdaq реализираха спадове. В същото време доларът поскъпна, допълни гостът.

"Златото започна потенциална корекция в низходяща посока. През последните 2 месеца златото върви в много агресивен възходящ тренд, който е добре структурно изразен".

Глобалната икономика се намира в много специфична ситуация. Първото вдигане на лихвите след 2008 г. беше в края на 2015 г., припомни той.

"От тогава до сега имаше 9 увеличения на лихвите. Американската икономика се справяше доста добре. Но 2016 г. се оказа повратна, когато се случи Brexit и Тръмп беше избран за президент. Към момента най-силно влияние върху пазарите оказват опасенията за търговски конфликт".

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още