IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частното образование няма равнопоставен достъп до европейските програми

Изолирането на частния образователен сектор от Плана за възстановяване е недалновидно, твърди Радка Карагьозова

15:27 | 11.11.21 г. 2
Частното образование няма равнопоставен достъп до европейските програми

Частният образователен сектор в България няма равнопоставен достъп до европейските оперативни програми, какъвто има държавният. Въпреки това към момента Българска асоциация на частните училища (БАЧУ) води разговори с Изпълнителна агенция Одит на средствата от Европейския Съюз, за да може и частните училища и детски градини да са наравно с останалите образователни институции. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Радка Карагьозова, секретар на Управителния съвет на асоциацията. 

Тя посочи още, че в развитието на частните училища през последните 25 години степента на дискриминираност намалява, но тя все още е факт, който спъва прогреса на частното образование в България.

“Националните програми за образование са важен стълб за финансиране, но те са линия и за стратегическо развитие на образователната система в България. Ние сме допуснати само до част от тях, но са необходими законодателни промени, за да се включим в останалите”, коментира гостът.

Карагьозова определи изолирането на частния сектор от Плана за възстановяване и устойчивост като недалновиден, а не като несправедлив, защото частните училища и детски градини са много силен двигател на иновациите в образователната система. „Тяхното игнориране спира развитието на образователните институции в България“, категорична е тя, но призна, че през последните години организацията е постигнала ценен диалогичен режим с Министерството на образованието и социалните партньори.

Целия разговор можете да чуете във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Не виждам @КОЙ и как може да пречи на частниците до достъп до ЕС програмите?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
НЕ трябва да има частно образование... не е редно да подлагаме децата на сегрегация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още