Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Coface: Всички трябва да се съобразяват със забавянето в глобалната икономика

За България ситуацията зависи от развитието в САЩ, Китай и ЕС, заяви Гжегож Шилевич

Coface: Всички трябва да се съобразяват със забавянето в глобалната икономика

Снимка: Архив Ройтерс

гледано: 1060   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Забавянето в глобалната икономика е проблем, с който всички по света трябва да се съобразяват, в това число и България. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria главният икономист на Coface за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Гжегож Шилевич.

„Най-важното е, че трите основни агрегата - САЩ, Китай и Европейския съюз (ЕС), бележат забавяне. Това има връзка и с България, защото не е ясно как ще се отрази на веригите за доставки. Смятам, че за България ситуацията ще зависи отвън“, каза той за „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. 

Още по темата

„Политическите трусове в Турция се отразяват на икономиката. Виждаме понижаване на бизнес доверието. Но поевтиняването на лирата дава възможности на определени сектори в икономиката“, смята Шилевич.

Очакванията на българското правителство за ръст на БВП се оказва, че са по-високи от прогнозите на Coface. „Ние сме малко по-песимистично настроени. Преразгледахме нашата прогноза за ръста на БВП на България от 3,6% на 3,3%“.

Основният фокус на България, според икономиста, трябва да бъде IT индустрията, тъй като в момента се наблюдават отлични признаци за развитие на бранша.

„В момента България трябва да се приспособява към пазарните нужди. Смятам, че привличате много добри инвестиции в информационните технологии. Наблюдаваме по-високо търсене и бих казал, че специализация в сектора би имала добро влияние“.
 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Превръща ли се Австрия в „троянски кон“ за ЕС?