Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Д. Кръстева: Европа трябва да развива собствената си дигитална икономика

Необходимо е да напредва по-бързо в иновациите и да има по-лидерска роля, коментира експертът от Фондация „Право и Интернет“

гледано: 1875   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Европа трябва да работи в посока да развива собствената си дигитална икономика. Необходимо е да напредва по-бързо в иновациите и да има по-лидерска роля, защото към настоящия момент не може да се каже, че мястото ú в света на иновациите кореспондира с благосъстоянието и ролята, която ЕС си е поставил на международната сцена. Това заяви Десислава Кръстева, старши правен експерт във Фондация „Право и Интернет“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Част от правилата, които се виждат в проекта на Закона за дигиталните услуги, съществуват и в досегашната директива за електронна търговия. Но все пак ще имат определени задължения доставчиците да контролират по-строго съдържанието, което се споделя“, поясни Кръстева.

„По-строги ще бъдат мерките за и споделянето и разпространението на фалшиви новини“, посочи тя.

„Онлайн платформите и посредническите услуги нямат генерално задължение да следят съдържанието и да контролират всичко, което хостват. Но от друга страна се забелязва тенденция за все повече изключения“, коментира още гостът.

По думите ú немалка част от регулациите, които се създават последните години, са насочени към големите технологични платформи.

„Проблемът е, че тези правила никога не са  насочени само към тях и всъщност покрай големите платформи тези правила засягат и множество други ползватели", коментира тя.

„Всяка една от технологичните платформи е една огромна икономическа екосистема, в която съществуват хиляди успешни бизнеси и не трябва да забравяме за този факт. Тези платформи ни се представят като нещо негативно, но всъщност те откриват огромни пазари“, допълни Кръстева.

„Правителствата все повече виждат възможността да им се изплъзне абсолютната власт, тъй като платформите от една страна следват свои собствени политики, но същевременно осигуряват и платформа на всеки да преследва свои собствени политически проекти и да споделя своето мнение. Така че контролът от страна на правителствата става все по-труден“, смята гостът

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Драганов: България сгреши с подкрепата за зеления сертификат