Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Д. Петкова: Получават се недоразумения по предложените промени в КСО

Евродирективата предвижда да бъде оповестяван прогнозният размер на дефинираната пенсия, но законът в България забранява да се оповестява доходност

гледано: 1730   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Комисията за финансов надзор (КФН) имаше правомощия да прави всичко, което към момента е заложено за обществено обсъждане, включително и стрес тестове на пенсионните дружества. Промяната е само в терминологията, правомощията ѝ са си факт. Вероятно Комисията просто ще бъде задължена да осъществява такава дейност, а няма да е само пожелателна. В такъв случай, това е една добра вест.

Това каза Даниела Петковачлен на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод предложените промени в Кодекса за социално осигуряване, според които КФН ще има правомощия да използва стрес тестове за установяване на влошаващото се финансово състояние на дружества.

Петкова коментира и промените в КСО, които би трябвало да дадат достъп на гражданите до прогноза какъв ще бъде размерът на третата им пенсия.

„Законът се появява, защото се транспонира съществуваща Директива на Европейския съюз (ЕС) от 2016 г. (Директива №2341). Законът представлява точно копие на тази директива. Има обаче леко объркване“, каза Петкова.

По думите й директивата се отнася до трета пенсия, но от професионални схеми. Те масово са базирани на капиталово осигуряване на принципа на дефинираните пенсии. В България пенсиите са базирани на дефинираните вноски. Разминаването е съществено. Това са двата варианта - България и ЕС не действат по един вариант. В закона има противоречия, породени от този факт“.

Даниела Петкова посочи, че се получават недоразумения след публикуваните за обществено обсъждане изменения.

Тя поясни, че Директивата предвижда да бъде оповестяван прогнозният размер на дефинираната пенсия. В същото време законът в България забранява да се оповестяват, прогнозират и обещават размери на доходност.

„Размерът на пенсията при дефинираните вноски зависи от размера на натрупаната сума. Той пък зависи от размера на доходността. Няма как да се направят каквито и да е прогнози, още повече, че те са забранени“, каза Петкова.

Вижте целия разговор във видеото.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Такев: Има сериозен напредък по изграждането на единния капиталов пазар