IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Хр. Христев: В Каталуния имаше последователна провокация на конституционния ред

Според преподавателя по право на ЕС в СУ сепаратистите във все по-голяма степен отиват на границата на това, което испанското право предвижда

11:00 | 06.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Д-р Хр. Христев: В Каталуния имаше последователна провокация на конституционния ред

През последните години, след като сепаратистките или настроените в посока независимост партии в Барселона и региона получиха мнозинство в местния парламент, те започнаха да водят последователна линия на провокация на конституционния ред в Испания и изобщо на правителството в Мадрид. Те във все по-голяма степен отиват отвъд границите на това, което испанското право предвижда.

Това коментира д-р Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз (ЕС) в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

"И организацията на референдума за самоопределение, и протичането на всички събития около него бяха една фаза на откровено прегазване на това, което предвижда приложимият правен ред в Испания", допълни той.

По думите му от самото начало на изостряне на напрежението около Каталуния през последните седмици и месеци ясно се очертава една възможна правна трактовка на нещата. "Испания е конституционна монархия, демократична държава, която може да се каже, че представлява ярък пример в Европа и света за пълноценна съвременна демокрация. След падането на франкисткия режим в продължение на десетилетия тя се развива възходящо като демократична система, включително гарантирайки изключително широка автономия на отделни съставни региони, най-вече Каталуния и Баския", припомни той.

"Испанските власти доста дълго и търпеливо изчакваха преди да приложат възможните и логични правни мерки в ситуацията, която беше създадена от сепаратисткото изпълнително тяло на самоуправлението в Барселона и региона", каза д-р Христев.

"Самите автори на този сценарий едва ли са имали идеята да стигнат до обявяване на независимост. Те следваха една стратегия на нагнетяване на напрежение с оглед постигане на определени отстъпки от правителството в Мадрид. Въпросът е, че очевидно от страна на министър-председателя Рахой и основните политически партии, които формират испанската политическа система, нямаше нагласа за допълнителни отстъпки спрямо това, което вече беше дадено като форми на автономия на региона", допълва той.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още