Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Д. Великов: Разпродажбите на фондовите пазари може да отшумят до 14 дни

Станахме свидетели на 10-процентна корекция на пазарите, но вече очакваме повече яснота около коронавируса, посочи главният инвестиционен мениджър на Compass Invest

Д. Великов: Разпродажбите на фондовите пазари може да отшумят до 14 дни

Снимка: Bloomberg

Възможно е да има още разпродажби на фондовите пазари. Станахме свидетели на 10-процентна корекция на пазарите, но в рамките на 10-14 дни това вероятно ще отшуми, тъй като тогава ще има повече яснота около коронавируса. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър в Compass Invest.

Още по темата

„Виждаме наченки на нормализацията в Китай. Въпросът е доколко другите страни ще успеят да приложат мерки срещу заразата, подобни на китайските“, коментира той.

По думите му коронавирусът със сигурност ще има отражение върху икономиката през първото тримесечие, а вероятно и през второто.

Великов отбеляза, че за момента Compass Invest не е направил никаква промяна по отношения на инвестиционните си планове.

„Анализираме портфейлите, кои ще бъдат пострадалите в случай на най-лошия сценарий – рецесия в Европейския съюз и еврозоната“, посочи инвестиционният консултант.

Според него най-неблагоприятно ще е отражението на епидемията върху туристическите компании, както и тези за потребителски стоки. „Има компании, които би трябвало да са позитивно повлияни – например тези от гейминг индустрията, дружествата за електронна търговия, както и за доставка на храна“, смята Великов.

Засиления интерес към фондовете на Compass Invest той си обяснява с актуалността на технологичния сектор. „Част от технологичните компании имат уникални предимства да се възползват от всички трендове. Те са със стабилен паричен поток, много често с нисък или нулев дълг“, обясни мениджърът.

Великов е на мнение, че структурата на капиталовия пазар в България трябва да се подобри, за да улесни външните инвеститори.

„Затруднявайки достъпа до пазара, идва ликвидността. Докато няма свеж ресурс, не можем да видим значителен ръст“, категоричен е Великов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
5
 
8
scott до: Бидонойл
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ас лично не съм такъв, щот съм краткосрочен инвестор. гледам само с 20 дни напрет. и кат не ми се сбъднат прогнозес - фалит. Досега се е случвало 3-4 пъти. Обаче престана да ми пука, вече не си викам: ше напраим големия удари готово. С малки суми но редовно. важното е да си у играта и да се забавлеваш. Е, не че неискам да станем милиардер. Щи разкажем и за лубимата ми трансакциа, която илустрира що е това борсес, залози и борсови играчи. Та, Бернанке щи говори. сичко се набълбукало с долари и се очаква като си отвори устата долъръ да поскъпне. Обаче бенито говори, долъръ се срива а златото ъп на 70%. ФБР почва да разследва. Доказва, че поръчка за големо количество злато е дошла на чикагската борса 0.2 милисекунди преди речта на Бернанке. Таман да фанат големата риба и се оказва, че самиа той е играл на борсата като САМО ПЕЧАЛБАТА ОТ ТРАНСАКЦИЯТА Е 600 МИЛИОНА У ДОЛАРЕС. Кво става после: този е от наште, забравете, грешка е станала, сичко е законно. Яко, а?
5
 
10
 
7
преди 6 месеца
Най-големият проблем на борсите при голям спад ще бъдат индексните фондове и баламурните пасивни инвеститори, които реално ще загубят почти всичко. Тяхната стратегия за диверсификация във всички акции от даден индекс най-вече S&P 500 няма да им помогне защото при мечи пазар ще се сринат всичките компании в индекса, а най-големи загуби ще нанесат технологичните акции, които може да потънат с 90%, а индексните фондове имат стотици милиарди в акции на MS, Apple, Amazon и други такива кухи компании... Активните мениджъри имат огромното предимство да наливат парите си, в акции, които плащат някакви дивиденти, докато технологичните акции са кръгла 0 в това отношение. Реално при голям спад DJIA няма да падне с повече от 40-50%, но NASDAQ ще бъде тотално изравнен със земята и може да падне до 1000 пункта или дори по-малко... Следващата рецесия ще пукне балона с пасивните инвестиции и ще кажем сбогом на Black Rock, Vanguard и други такива, които няма да оцелеят и лъжливата грозна мумия John Bogle ще последва Бърни Мейдоф в панделата...
7
 
11
 
6
преди 6 месеца
Отново повтарям за пореден път - ТОВА НЕ Е КОРЕКЦИЯ, А МЕЧИ ПАЗАР. Мечите пазари не отшумяват за 14 дни, а продължават от 2 години в най-добрия случай дори до 30 години или дори повече... Например мечият пазар, в който навлезе индексът Nikkei през 1989г не е приключил до днес и нивата от 1989г не са достигнати 30 години по-късно и може да не бъдат достигнати и до 2100... Разбира се всеки мечи пазар приключва рано или късно, но въпросът тук е ще бъдем ли живи когато сегашния приключи?
10
 
7
 
5
Бидонойл до: крас
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Трудно ми е да не попитам, щом толкова добре разбирате пазарите, защо не сте милионер? И на други коментатори бих задал същия въпрос. Е, някои сигурно ще отговорят, че принципно не одобряват борсовите спекулации, други - че интересът им е чисто академичен и не ламтят за пари...
2
 
11
 
4
scott до: крас
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ми не е така.
Психологията на разпродажбите е следната: кукловодите държът ного акции. малка група хора с МНОГО,АМА МНОГО акции. Коронавирусът застрашава техното поскъпване, щото ти убива работници, които са незаменими /лудо мачкони от систъмът и от средата/. После, удари по свободното движение и тез си казаха: ПРОДАВАЙ! ОБАЧЕ, немаше масовия и среден купувач, който да ги поеме при малко понижение на цените. Сега,днеска, моше продава на аарон, който отново продава на моше - 30% по-ефтино. и чакат МАСИВИА купувач, обаче ТАКЪВ НЕМА! УБИЛИ СА ГО. Корекцията може да бъде сперна само от тръмп, който се пъчи за разцвет на икономиката. Кукловодите вече се оттеглиха в убежища. сега ше има масов клане на средниа и дребниа тарикат. Дори и Тръмп не мое го спаси. Къде ше се спре? незнам. нещо ново идва, дори Хари имегън бегат от рептила-най-голем кукловод.

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?