IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: Ръстовете на пазарите на акции ще продължат, но с по-нисък темп

Интересът към криптопазара е олицетворение на голямата ликвидност във финансовата система, смята изпълнителният директор на „Експат Асет Мениджмънт“

12:04 | 22.06.21 г.
Даниел Дончев: Ръстовете на пазарите на акции ще продължат, но с по-нисък темп

В следващите 6-12 месеца най-вероятно ръстовете на пазарите на акции ще продължат, но темповете ще бъдат доста по-ниски. Очакванията на инвеститорите трябва да бъдат по-нормализирани, а не за повторение на един от най-добрите в исторически план периоди. Това заяви в предаването „Светът е бизнес“ Даниел Дончев, изпълнителен директор на „Експат Асет Мениджмънт“.

В разговора в студиото на Bloomberg TV Bulgaria експертът коментира подробно цените на суровините, петрола, златото, криптопазара и инфлацията.

„Суровините са най-горещият актив в момента. Заради много сериозния скок в стойността им в последните месеци Китай пусна на пазара количества от държавния си резерв на метали с цел да успокои цените“, посочи Дончев. – Пазарът реагира веднага със спадове от няколко процента на няколко от суровините. Но в дългосрочен период не е ясно дали това ще е успешна стратегия.“

Специалистът напомня, че подобен ход от страна на китайската държава е имало в сходна ситуация през 2005-2006 г., но след това е последвал нов ръст в цените, защото тези резерви всъщност не са достатъчно голям пазарен играч, за да повлияят дългосрочно.

Точно затова той очаква фундаментът, който стои зад бума в цените, да надделее.

„Цените на суровините и петрола са основни компоненти на инфлацията и ние наблюдаваме доста по-високи стойности на нарастването ѝ, отколкото сме свикнали през последните години. Базовият ефект от спирането на икономиката по времето на локдауна, бавното връщане на служителите в определени индустрии (част от компаниите се опитват да компенсират този ефект с малко по-високи заплати) и други фактори също влияят на инфлацията по естествен начин“, коментира Даниел Дончев.

Според него сега се получават много сериозни ръстове, но те са по-скоро еднократни и не се очаква инфлацията да се задържи на тези нива.

„Очакваме цените постепенно да се нормализират и да се върнат в диапазон, в който искат и централните банки да бъдат. Тяхната цел е някъде около 2% годишен ръст на инфлацията“, напомни Дончев.

В тази връзка той отбеляза, че някои суровини, като медта, дървесината и някои селскостопански стоки, вече стигнаха пика си и тръгнаха надолу.

„Криптопазарът пък е олицетворение на голямата ликвидност, която има в системата", смята изпълнителният директор на „Експат Асет Мениджмънт“. – Когато една централна банка поставя някакво ниво на лихвените проценти, тя отчита цялостната икономика, тоест тя не може да сложи различни лихвени проценти за един сектор или за друг.“

Даниел Дончев е на мнение, че има сектори, които са в изключително силен растеж – „прегрети“, които имат нужда от по-висока лихва, а има и такива, които са на дъното.

„Това доведе тези ниски лихви и тази изключително висока ликвидност, които дават възможност на все повече спекуланти, т.е. хора, които не са инвеститори, да опитват да изкарват бързи пари и да инвестират като най-добър пример в криптовалути“, анализира ситуацията той.

Дали инвестициите в суровини са по-добра защита, отколкото тези в акции? Дали Фед смята да вдигне лихвите два пъти до следващата година или всъщност е прекалено рано да се коментира подобен ход преди приключването на програмата по обратно изкупуване на ДКЦ и активи, обезпечени с ипотеки? Защо финансовият апокалипсис няма да се случи? Променя ли се моделът на капиталово инвестиране? Как ще се движи биткойнът след нови ограничения на добива в Съчуан?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Още съдържание от „Светът е бизнес“ можете да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още