Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Даниела Бобева: Протекционизмът има цикличен характер

Страните, които внасят на развитите пазари, не прилагат същите екологични норми, твърди бившият вицепремиер

гледано: 4109   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

„Протекционизмът има доста цикличен характер. По време на кризи големи групи производители на местния пазар се чувстват незащитени и ощетени, като търсят подкрепата на правителствата“. Това мнение изказа пред Ивайло Лаков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria членът на Института за икономически изследвания към БАН и преподавател във Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ) Даниела Бобева. Тя също така бе министър на търговията в служебния кабинет „Софиянски“ и вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

„Тази цикличност се наблюдава и днес. Подходящата среда за протекционизма е именно кризата и бавното възстановяване след нея“, отбеляза Бобева.

„При всичките критики срещу политиките на Доналд Тръмп той е прав в едно. Цялата политика на либерализация, кръговете от преговори в Световната търговска организация, като се започне от кръга Кенеди, който даде най-големи преференции на развиващите се държави и достъп до големия американски пазар, всичко това доведе до една ясно изразена полза за развиващите се страни, но и все повече рискове за развитите такива“, добави тя.

„Страните, които внасят на развитите пазари, не прилагат същите екологични норми, нямат същите стандарти в защитата на труда, в работната заплата“, посочи гостът в студиото.

„Ние, развитите страни, в това число и България като член на ЕС, не можем да си позволим подобни занижени стандарти. При един свободен пазар сме неконкурентоспособни“, подчерта бившият вицепремиер. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Започват два пилотни проекта в областта на проптех индустрията