IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Протекционизмът има цикличен характер

Страните, които внасят на развитите пазари, не прилагат същите екологични норми, твърди бившият вицепремиер

21:22 | 22.11.17 г.
Даниела Бобева:  Протекционизмът има цикличен характер

„Протекционизмът има доста цикличен характер. По време на кризи големи групи производители на местния пазар се чувстват незащитени и ощетени, като търсят подкрепата на правителствата“. Това мнение изказа пред Ивайло Лаков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria членът на Института за икономически изследвания към БАН и преподавател във Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ) Даниела Бобева. Тя също така бе министър на търговията в служебния кабинет „Софиянски“ и вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

„Тази цикличност се наблюдава и днес. Подходящата среда за протекционизма е именно кризата и бавното възстановяване след нея“, отбеляза Бобева.

„При всичките критики срещу политиките на Доналд Тръмп той е прав в едно. Цялата политика на либерализация, кръговете от преговори в Световната търговска организация, като се започне от кръга Кенеди, който даде най-големи преференции на развиващите се държави и достъп до големия американски пазар, всичко това доведе до една ясно изразена полза за развиващите се страни, но и все повече рискове за развитите такива“, добави тя.

„Страните, които внасят на развитите пазари, не прилагат същите екологични норми, нямат същите стандарти в защитата на труда, в работната заплата“, посочи гостът в студиото.

„Ние, развитите страни, в това число и България като член на ЕС, не можем да си позволим подобни занижени стандарти. При един свободен пазар сме неконкурентоспособни“, подчерта бившият вицепремиер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още