Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Даниела Петкова: Трябва промяна в надзора на небанковия финансов сектор

Председателят на управителния съвет на ПОК "Доверие" коментира очакванията на бизнеса за новите назначения в Комисията за финансов надзор

гледано: 2616   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

От доста години регулаторният орган на пенсионно-осигурителните дружества се ръководи от един и същ човек, който изкара своя пълен мандат и почти още толкова време, без да е избиран и мандатен. Всичко, което можем да кажем до момента, е, че управлението на това направление се нуждае от много сериозна и категорична промяна в посока увеличаване на капацитета.

Още по темата

Така коментира бъдещите надзорни назначения в КФН Даниела Петкова, член на управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и председател на  управителния съвет на ПОК "Доверие", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Очакванията ни са, че този път заместник-управителите на КФН ще бъдат избрани. По време на изслушването ще стане ясно каква е визията на новите управляващи и доколко се интересуват от небанковия финансов сектор".

Браншът се нуждае от хора, които са "най-малко на нивото на служителите на тези одиторски компании, които правиха на два пъти преглед на активите на инвестиционните фондове", каза събеседничката. "Те трябва да имат експертиза, както в одиторството, така и в актюерството, защото предстои фазата на изплащане на пенсиите".

По думите на Петкова най-важното все пак е тази експертиза и капацитет да бъдат използвани, "за да се превърне контролът и надзорът, осъществяван от този важен контролен орган, в по-професионален, по-ефективен и да не се бяга от отговорност, като се крием зад буквата и точката на закона, а да се следва духът на закона".

"Трябва да се познават международните практики. Това е задължителното условие, за да се премине към риск-базиран надзор. Това вече е крайно необходимо. Нищо от това не е възможно да се случи в момента, при този капацитет".

Даваме кредит на доверие на всеки, който би застанал начело на надзора, поне докато не се появят обстоятелства, с които да го оттеглим, категорична бе Петкова.

Какво би станало, ако се оттегли кредитът на доверие от една индустрия? Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Още по темата

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
България потребява 5 пъти повече енергия от най-развитите държави в ЕС