IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делойт България: Песимизмът сред финансовите директори растеше и преди COVID-19

Повечето компании очакват увеличение в разходите на работната сила, както и на общите разходи за производство, доставки и транспорт

20:02 | 30.04.20 г.
Делойт България: Песимизмът сред финансовите директори растеше и преди COVID-19

Песимистичните настроения все повече завладяват бизнеса. Това е част от изводите в годишния доклад на на Делойт България за Централна Европа, обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Попов, директор „ Консултиране“ в консултантската компания.

По думите му  основното послание в доклада е, че доверието в общите икономически перспективи се свива бързо. „Спадът в конкретния бизнес е по-бавен. Причината е, че нивото на контрол върху собствения бизнес е по-голямо“, добави Попов.

Той обясни, че  11-тото издание на годишния доклад на Делойт отразява нагласите на финансовите директори в Централна Европа. В него са включени становищата на 500 финансови директори от 12 държави.

Попов оповести, че резултатите се интерпретират на база растеж на БВП, ниво на безработица, индекси на потребителски цени, бизнес среда, оперативни разходи, апетит към сливания и придобивания, приходи, работна сила. По думите на госта тенденцията в това издание на доклада е към по-голям песимизъм.

Попов смята, че той идва основно от негативните очаквания спрямо общата икономическа и бизнес среда и в частност увеличаване на разходите спрямо продукция, работна сила, транпспорт и недвижимо имущество.

По отношение на ролята на финансовите директори гостът каза, че досега тя е била като функция на пазители на финансовата стабилност, който минимизира финансовите рискове и спомага за по-ефективен контрол. Според него обаче нараства тенденцията финансовите директори да са участници във формирането на цялостната стратегия на бизнеса.

"Над 90% от анкетираните очакват увеличение в разходите на работната сила, както и на общите разходи за производство, доставки и транспорт. В сектори на услугите и производството нагласите са по-песимистични. Публичният и технологичният сектор са по-оптимистично настроени", добави гостът.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още