IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диана Николаева: България е интересна дестинация за ниършоринг

Още тази година ще видим пренасочване на капитали към ЕС

17:47 | 11.02.21 г. 1
Диана Николаева: България е интересна дестинация за ниършоринг

България е интересна дестинация за ниършоринг, има засилен интерес, а пандемията даде много ясен сигнал кои са сферите и дейностите, които биха могли да бъдат преместени. Страната ни има добри възможности в тази посока и скоро ще видим ефекта от това, стана ясно от разговора с Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел „Стратегия и сделки“ за EY Bulgaria, Северна Македония, Албания и Косово, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Николаева освен традиционните играчи на пазара - големите компании от Западна Европа, Великобритания, САЩ, се вижда и активно присъствие у нас и на компании от Индия.

“Сега те разбират, че биха били по-конкурентни, ако успеят да привлекат бизнес модела си в друга часова зона. Компаниите, които досега са били обект на аутсорсинг, започват да търсят възможности да пренастроят бизнес модела си, за да са по-близо до потребителите“, посочи гостът. 

Според Диана Николаева още тази година ще видим пренасочване на капитали към ЕС.

„Конкурентоспособни сме в началото на този процес като държава. У нас, освен туризмът и общественото хранене, които неминуемо пострадаха, други сектори не са така засегнати“.

"Отчитаме засилен интерес към пазара на сливания и придобивания в България в различни индустии и сфери", каза още Диана Николаева. “През първото и второто тримесечие на миналата година имаше много силен спад в дейността по сливания и придобивания. През лятото пазарът започна да се възстановява и през четвъртото тримесечие голяма част от сделките се случиха... Наблюдаваме много сериозна активност навсякъде”, коментира тя.

Според нея “сделките се случват, защото и двете страни ги искат”. “По-скоро напоследък се сключват стратегическите сделки, при които всяка страна знае защо влиза”.

По думите на Николаева общото настроение сред компаниите, участвали в традиционния барометър на EY, е на облекчение и оптимизъм, тъй като в много случаи най-тежките сценарии за пандемията не се реализираха. “Фокусът се насочва към това къде и как да бъде новият растеж”.

Николаева отбеляза, че на фона на пандемията основен приоритет на компаниите са решенията в сферата на дигитализацията, като инвестициите в тази област се случват много по-бъро.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Честито, вече и на индийците им е по-евтино да им работят българи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още