Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Диана Николаева: Освен пандемията се появиха нови рискове

В редица сектори предпандемичните нива не са достигнати, твърди съдружникът от EY Bulgaria

гледано: 991   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Освен пандемията се появиха нови рискове като този с поскъпването на суровините. Никой не очакваше, че растежът на цените ще бъде толкова рязък. Това създава допълнителна несигурност, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел „Стратегия и сделки“ за EY Bulgaria, Северна Македония, Албания и Косово.

Тя добави, че друг риск, свързан конкретно с България, е трудното намиране на работна ръка. 

Още по темата

Последните данни на НСИ за август отчетоха, че общият показател на бизнес климата е намалял с 2,3% спрямо предходния месец. Най-сериозно влошаване се наблюдава в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Данните отразяват действителното състояние на икономиката и нагласите на бизнеса. Несигурността в икономиката няма как да не се отрази на нагласите на бизнеса, посочи още Николаева.

"След големия спад миналата година голяма част от бизнесите преживяха един етап на бързо възстановяване. Те отдават това на компонента на наваксването с намалялото потребление в сравнение с предишните години. Никой не се наема да прогнозира по-дългосрочно, тъй като голяма част от рисковете все още не са преодолени", смята гостът.

От думите на Диана Николаева стана ясно, че все още в редица сектори предпандемичните нива не са достигнати.

"Това зависи от самия сектор. В туризма се отбеляза по-добър растеж, като възстановяване може да се очаква едва през 2022-2023 г. Сектори, които бяха по-малко засегнати от пандемията, се очаква да се възстановят през 2022 г.", посочи тя.
Диана Николаева е на мнение, че инфлацията не е движена само от пандемията.

"Ако преди 1-2 месеца основно преобладаваше мнението, че инфлационните процеси са временни, напоследък балансът в мненията се промени. Прогнозите за инфлацията в САЩ се промениха и са нагоре. Дългосрочните инфлационни процеси са свързани с паричната политика, която продължава да поддържа широко парично предлагане. В момента очакванията са каква ще бъде реакцията на регулаторите", каза гостът.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
khao до: abdul
преди 1 месец
Няма профилна снимка
отворих им сайта зада видя с кво се занимават... и неразбрах нищо освен че мисията им е да направят света по добро място... джииизъс!
0
 
1
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"EY Bulgaria"..майко мила..
0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Никой не е очаквал, че при печатане на стотици милиарди долари на месец ще се покачат значително цените на суровините и суроводобива ще се превърне в бизнес с висока добавена стойност...??Извинете къде я намерихте тая пръцла? Спокойно може да си скъса дипломата по каквото има там..
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това с трудностите за намиране на работна ръка е смешно вече .Работна ръка има колкото си искате ,но трябва да инвестирате в преквалификации самите Вие работодателите ,то хора няма като количество ,я Вие търсите и качество .

Още от Bloomberg TV
Стоилко Апостолов: Нужен е ясен бюджет за прехода към екологично земеделие