IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Събев: Не може да има абсолютен консенсус за еврото

Сегашното ниво на инфлация в България е възможен риск за бъдещото ни присъединяване към еврозоната твърди икономистът

12:55 | 24.02.20 г. 2
Димитър Събев: Не може да има абсолютен консенсус за еврото

Абсолютен консенсус за еврото, а и за всяка една тема, е невъзможен. България е кръстопътна страна - Турция, Русия, САЩ, а и Западна Европа имат своите интереси и те виждат България като един коридор за прокарване на влияние. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Събев, икономист и журналист относно думите на премиера Бойко Борисов от миналата седмица.

По думите му валутния борд у нас вече е изиграл своята роля и се е изчерпал като механизъм. Бизнесът също мисли така, добави Събев.

"Имаше недомлъвки и колебания от страна на правителството относно присъединяването на България към ERM II и това не е добре за българската икономика и за институциите. Моето подозрение е, че България не е изпълнила своите задължения спрямо ЕЦБ относно набирането на капитал на двете банки, към които имаше препоръки след стрес тестовете на ЕЦБ – ПИБ и Инвестбанк", смята Събев. Той предположи, че Европейската централна банка вероятно дава отсрочка на България.  

Според икономиста властите трябва да поставят въпроса на дневен ред и дори да насърчат продажбата на част от акциите на тези банки на външни пазари и инвеститори (бел. ред. за да наберат нужния капитал).

"Това е важен въпрос за бъдещето на България. Тези банки бяха оставени да следват дежурните си бизнес модели, които се оказват неустойчиви. Няма никакъв риск, да не всяваме паника", каза Събев.

Журналистът и анализатор коментира и изказванията на проф. Стив Ханке, че България не трябва да влиза в еврозоната. "Икономическите анализатори показахме много бързо, че Стив Ханке не е обективен в тази си преценка. Той рекламира валутния борд на България като свое произведение, при положение, че той няма заслуга за въвеждането му и много бързо разкрихме картите на Стив Ханке. Разкрихме и картите на хибридните сайтове, които казват, че с еврото ще потънем", уточни експертът.

"С рублата ли да се вържем или с щатския долар?! Пътят на България минава през еврозоната", категоричен е Събев.  

По думите му опцията по пътя към еврозоната да минем към свободен, плаващ валутен курс като Полша не е подходяща за България. "Нито имаме 40-милионната икономика на Полша, нито все по-дълбоката интеграция на нейната икономика със структурите на Западна Европа", каза журналистът. Събев обаче посочи, че сегашното ниво на инфлация в България като възможен риск за бъдещото ни присъединяване в еврозоната.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
onezero
преди 4 години
Какъв абсолютен консенсус? По данни на Евростат в момента еврото има 35% подкрепа с тенденция да намалява още, поръчковите излседвания тука не могат да ги докарат тия % даже до 40. Очертава се консенсус да, и е против еврото - такива като тоя не могат да помогнат с нищо, защото народът не им вярва и грам, нито на другите ***, нито на лъжливите и крадливи политици. Какво евро ше въвеждаш при такава липса на доверие? Най много да срутят борда като се юрне всичко живо да се отърве от левовете си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още