IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломат: ЕС трябва да има правилните приоритети в отношенията с големите партньори

Трябва ли да се засили съюза на ЕС със САЩ заради нарастващата заплаха от Китай, коментира Стоян Сталев, дипломат, бивш посланик в Германия

18:22 | 02.07.20 г.
Дипломат: ЕС трябва да има правилните приоритети в отношенията с големите партньори

Той се надява, че ЕС като изключително ценно постижение ще защитава гражданите си по адекватен начин, независимо дали ще се превърне във федерация или ще се състои от национални държави. По думите му трябва да се вземат мерки и да се сложи край на икономическата миграция.

Сталев е категоричен, че трябва да се сложат правилните приоритети в отношенията с големите външнополитически партньори – САЩ, Русия, Китай.

Според него Европейският съюз е изправен пред много международни предизвикателства. Той е на мнение, че трябва да се засили съюзът със САЩ, който в момента е накърнен заради изолационистката политика на президента Тръмп.

„Без САЩ Европа не може да упражнява силно политическо влияние, особено във военно отношение. Тежестта на НАТО трябва да се засили, за да може блокът да има силно влияние“, посочи Стоян Сталев. Според него заплахата от Китайската република, който действа едностранно, е голяма. Виждаме непрозрачност в поведението на азиатската страна в много сфери.

„Има голямо непропорционално голямо участие на Китай в европейската икономика чрез придобиване на компании, особено в Германия", отчете дипломатът.

Сталев смята, че общото в политиката на Китай е агресивност и придобиване на повече права, но без да се осигурява прозрачност за случващото се в страната, особено в отношенията с Хонконг и информацията за разпространение на коронавируса.

"Трябва да има мониторинг на инвестиционната политика на държави, които не отговарят на политическите стандарти на ЕС. Трябва да има и самоконтрол на европейските инвеститори къде да изнасят работна ръка", коментира още Сталев и отбеляза, че настоящият период за Европейския съюз е изключително тежък и това прави председателството на Германия много важно. Той напомни, че страната е балансирана, най-голям износител В ЕС.

Дипломатът отбеляза и негативното отражение на пандемията с коронавируса върху свободата на движение в блока и определи като водеща цел да бъде възстановяването на свободата на движение на стоки и работна ръка.

"Все още има големи разлики в поведението на отделните страни членки. Трябва да се мисли за единна политика в това отношение, препоръча Сталев, който е убеден, че това е много важно за икономиката и гражданите на ЕС.

Той настоява за намаляване и опростяване на законодателството на ЕС, като се даде възможност на националните приоритети.

Кои са приоритетите и предизвикателствата пред ЕС? Къде ще се търсят средства за продължаване на диалога в Евросъюза? Каква да е бъдещата обща стратегия на ЕС по отношение на зелената политика? Защо Европа изостава в новаторството?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още