IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломат: Украйна е по-сериозна заплаха от Сирия

От военна гледна точка по-скоро трябва да се внимава с опитите на малките участници да създават големи конфликти, твърди Здравко Попов

08:33 | 28.12.18 г. 1
<p>
	Здравко Попов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Здравко Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изтеглянето на американските военни части от Сирия предизвика доста сериозен отзвук и предизвика оставката на военния министър генерал Джеймс Матис. Въпреки това всъщност Украйна вече е по-голяма заплаха, заяви дипломатът Здравко Попов в рамките на участието си в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Попов изтеглянето на американското присъствие от Сирия се дължи на военно-политически парадигми. Той отбеляза, че решението на президента Доналд Тръмп може да е изненадващо за поддръжниците на идеята, че САЩ трябва да имат постоянно присъствие в кризисни региони. 

“Има и друга гледна точка обаче, според която, ако работата е свършена на дадено място, то присъствието на САЩ там вече не е наложително. Ако целта на американското военно присъствие в Сирия наистина е била справянето с Ислямска държава, то решението на Тръмп да изтегли войските е логично, защото тя е омаломощена до минимум спрямо влиянието си от предните години”.

Гостът добави, че след действията на Щатите обаче може да се стигне и до влошаване на ситуацията в Сирия.

Все пак резултатът от изтеглянето на американските военни части от Сирия остава трудно предвидим за момента, посочи Попов.

“Това е едно събитие, което не е едномерно. То ще има развръзки в различни посоки”.

„От военна гледна точка по-скоро трябва да се внимава с опитите на малките участници да създават големи конфликти. Те вече са по-рисков фактор. Украйна може да се превърне в сериозен проблем за големите играчи, ако продължи да се държи агресивно в Черноморско-Азовския регион и президентът Петро Порошенко не спре да употребява заплахи като своеобразно политическо оръжие."

Вижте целия разговор във видео материала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
mapto
преди 5 години
Тия ченгета на коя планета живеят? Заплахи и агресия от страна на Украйна трябва да е пленяването на търговски кораби от *** сигурно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още