IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на 2018 г. приключва хартиеният обмен на документи между администрациите

Променя се нормативната база в съответствие с електронните документи, съобщи Александър Йоловски от Държавна агенция „Електронно управление“

13:07 | 05.07.17 г. 1
До края на 2018 г. приключва хартиеният обмен на документи между администрациите

До края на 2018 година България ще премахне обмена на документи на хартиен носител между самите администрации и те ще общуват само по електронен път. Това обяви Александър Йоловски от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“До този момент, макар и повечето централни администрации да разполагат с техническите условия да изпращат електронни документи към друга администрация, този процес не се случва поради липса на ясни правила. Правилата вече са факт, предстои да бъдат проверени на практика и да станат задължителни в рамките на следващата година”, коментира експертът.

Той препоръча унификация на документи и информира, че вече е създаден технически протокол, по който държавните администрации ще могат да обменят електронни документи – една от ключовите стъпки към въвеждането на електронно управление.

“Вече има реално достъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса в редица институции. Електронното управление обаче е многопластово и реално гражданите могат да подават данъчните си декларации по електронен път повече от десет години. Бизнесът също подава финансовите си отчети за Националната агенция за приходите и Националния статистически институт на едно място. Съвсем скоро към тази единна входна точка ще се присъедини и Агенцията по вписванията“, посочи Йоловски. 

Според него добрите примери не се изчерпват само с реализацията на дадена административна услуга по електронен път.

„Много съществен елемент е самите администрации да общуват помежду си не с хартия, а да обменят данни, факти и обстоятелства, които се отнасят до гражданите и бизнеса, за да не се налага да ги превръщат в куриери“, смята специалистът.    

Йоловски напомни, че след инициативата за премахване на 12 удостоверения на хартиен носител е взето решение тяхното предоставяне в други администрации да отпадне.

По думите му срокът е кратък, защото се засяга промяна на нормативна уредба и закони, които са създавани и се свързват с хартиен носител.

„Ще бъдат променени всички нормативни актове, които изискват подобно изискване“, увери Йоловски.
Той е на мнение, че предизвикателствата са много, но основното е, че трябва да се промени начинът на мислене в администрациите.

Кои администрации не са готови да влязат в електронното управление? Кога дигиталната трансформация ще стане необратима? Защо българската практика е усложнена в сравнение с европейската? Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
Ще ги сканират и ще ги пращат по електронната поща ли?:D :D :D :D :D :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още