IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добавката за стаж изкривява пазара на труда, смята експерт

Работодателите настояват да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата, коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ

10:54 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Добавката за стаж изкривява пазара на труда, смята експерт

Допълнителното увеличение на трудовото възнаграждение с добавката за стаж не отразява действителните елементи на пазара на труда. Ръстът на заплатата трябва да е свързао с увеличение на производителността и на продажбите, а не със законово нареждане.

Това коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че предложенията на работодателите са направени още преди парламентарните избори и едно от исканията е да отпадне клас прослужено време или допълнителното възнаграждение за стаж и професионален опит.

„Настояваме за изпълнението на това наше предложение, защото смятаме, че тази добавка към основното възнаграждение изкривява пазара на труда и дискриминира млдите служители, защото не оценява правилно качеството и количеството на положения труд. Смятаме, че тя трябва да отпадне“, категоричен е представителят на организацията на работодателите.

Проблемът според него е, че работодателят се задължава да доплаща да увеличава трудовото възнаграждение с административна намеса без да се отчитат количеството и качеството на свършената работа.

„Дискриминацията по отношение на младите служители се явява в това, че добавката към основното трудово възнаграждение на възрастните служители се изчислява автоматично към всяка прослужена година без да се отчитат качествата на работника и производителността“, посочи той.

По думите му такава добавка е административна намеса и отживелица, останала в наследство от социализма.

„Ние смятаме, че повишаването на доходите минава през ускоряване на икономическия растеж, т.е. увеличаване на производството и на БВП, което несъмнено ще се отрази върху увеличаването на доходите на работниците и служителите“, убеден е Добрин Иванов.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още