IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрата работа на институциите – ключ към възможностите на икономиката

Липсата на ефективно разделение между трите власти е най-сериозното проявление на превзетата държава у нас, каза Петър Ганев

09:38 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Без промяна в работата на институциите не може да очакваме и промяна в доходите и като цяло в икономиката на страната. Това каза икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през последните години ясно се вижда промяна на общественото мнение - хората осъзнават, че ако не оправим начина, по който работят институциите, не можем да се възползваме от възможностите, които икономиката предлага.

Икономистът каза, че типичен пример за това е фактът, че преди години вдигането на доходите се коментираше много повече в сравнение с темата за независимостта на съда или работата на прокуратурата. А сега тази тенденция се обърна.

В тази връзка той посочи, че много често говорим за корупция у нас, а всъщност трябва да се засегне едно по-общо понятие - превзетата държава. По думите му основните разлики са, че при превзетата държава става въпрос за хора, които се опитват да влияят на всички значими процеси през огромен брой институции с голям фокус върху съдебната система. Освен това обикновено превзетата държава е олигополен пазар, тоест можем да говорим за картел на корупцията.

"Наличието на корупция предопределя факта, че сме на под половината от средното за Европа ниво на доходи и я настигаме доста бавно", допълни икономистът.

От изследването на ИПИ става ясно, че липсата на ефективно разделение между трите власти е най-сериозното проявление на превзетата държава у нас.

Още гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още