Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Доц. Георгиев: България да е по-активна в новите политики по „Зелената сделка“

Търсят се решения, които да подпомогнат държавите в по-уязвима позиция по отношение на количеството въглероден диоксид

Доц. Георгиев: България да е по-активна в новите политики по „Зелената сделка“

Снимка: Pixabay

"Все още не можем да кажем точно какви ще са ефектите от цялостната политика на „Зелената сделка“, България е една от рисковите икономики в ЕС, тъй като има голям дял на въглищната енергетика в енергийния баланс и въглеродно интензивни индустрии със сериозен дял от БВП. Поради това България трябва да се включи по-активно във формирането на новите политики, свързани със „Зелената сделка“. Това каза доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът уточни, че вече се търсят решения, които да подпомогнат държавите в по-уязвима позиция по отношение на количеството въглероден диоксид.

„Въглищните региони в преход“ е един от елементите на пакета за чиста енергия на ЕС. Целта е да се подпомогнат страни като България, Полша, Словакия, в които въглищната енергетика има голям дял, но средствата не са достатъчни“, посочи гостът.

В момента осъществяваме различни научни проекти в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Един от проектите, който приключва е по „Хоризонт 2020“ за това как политиките за намаляване на въглеродните емисии влияят върху конкурентоспособността на икономиката. Ефектите са свързани с т. нар. carbon leakage, което означава напускане на въглеродно интензивни индустрии от държави, където политиките са по-рестриктивни по отношение на емисиите", посочи Георгиев.

По думите му Европейският съюз (ЕС) ще опита да разпространи политиките за управление на емисиите извън границите на общността.

"Говори се и за въглероден данък за вносните стоки", допълни Георгиев.

"В един глобален свят ЕС няма как да запази конкурентоспособността си, ако се състезава при различни условия с другите икономики, особено по отношение на въглеродните емисии", каза Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 1672   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?