IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността привлича повече вложения в инвестиционните фондове у нас

Разчитаме на институционални клиенти, но се стремим да станем привлекателни за дребния инвеститор, каза Красимира Паунина

11:35 | 22.11.17 г.
Доходността привлича повече вложения в инвестиционните фондове у нас

Тази година се очертава като доста положителна за фондовата индустрия в България и за това можем да съдим и по данните, които се публикуват от различните асоциации. Активите нарастват и то не само чрез нетните инвестиции, но и чрез доходността, която се реализира от продуктите. Много български фондове в момента са с положителни резултати.

Това каза Красимира Паунина, портфолио мениджър в Select Asset Management, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Притокът на нови средства към нашата индустрия върви с по-бавен темп, отколкото би ни се искало, но в тази среда, в която се намираме – на ниски лихви по депозитите, при положение, че хората нямат много други алтернативи за инвестиции, те започват постепенно да поглеждат и към нашия сегмент, съобщи Паунина. – Средствата, които са на разположение на банките от физически лица, към миналия месец са приблизително 40 млрд. лева, а активите на фондовете, които са регистрирани в Българската асоциация на управляващите дружества, са приблизително 1,2 млрд. лева."

Според нея все още е трудно тези пари да бъдат привлечени към фондовете от асоциацията, освен ако не се разчита основно на големи институционални клиенти.

"За да може да бъде запознато населението с  ползите от инвестирането в договорни фондове, ще трябва да се разчита повече на информираност сред населението, отколкото на частични рекламни кампании, които могат да бъдат направени", убедена е Красимира Паунина.

Кога инвестициите на фондовите пазари ще станат привлекателни за дребния инвеститор и ще спечелят доверието му? Има ли позитивни примери, които могат да върнат доверието и кои са те?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още