IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Еврозоната е заседнала между чука и наковалнята

Възстановяването все още е слабо и неравномерно, коментира президентът на ЕЦБ

17:43 | 23.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Драги: Еврозоната е заседнала между чука и наковалнята

Икономиката на еврозоната е заседнала между чука и наковалнята, но рисковете за дефлация са ограничени. Това заяви пред швейцарския ежедневник Neue Zuercher Zeitung президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в коментар на общите рискове пред възстановяването на валутния блок.

По думите му перспективите са по-скоро оптимистични. "Виждаме окуражаващи сигнали и първи признаци на икономическо възстановяване в еврозоната, но възстановяването все още е слабо и неравномерно", посочи ръководителят на ЕЦБ.

Икономическият растеж във валутния блок се завърна едва миналата пролет. Опустошителната рецесия доведе до нови върхове на равнището на безработицата, която в някои страни надхвърли 25%.

Същевременно покачването на годишната инфлацията се забави до 0,8% през декември – значително под целевото равнище от 2% на ЕЦБ. Месец по-рано индексът на потребителските цени се разшири с 0,9 на сто.

Забавянето на инфлацията принуди европейските централни банкери да понижат основната лихва до рекордно ниските 0,25 на сто. При обявяването на решението Марио Драги за пореден път оповести готовността на централната банка да поддържа текущата монетарна политика или дори да я разхлаби допълнително при необходимост.

През швейцарското издание президентът на ЕЦБ посочи като позитивен сигнал факта, че ръстът не се задвижва само от износа, но и малко по малко от вътрешното търсене.

Драги отново заяви, че инфлационните очаквания в еврозоната са добре позиционирани в средносрочен план, като банката не вижда риск от дефлация. "Рисковете от дефлация или инфлация са ограничени", коментира лаконично банкерът.

Световните политически и бизнес лидери продължават да обсъждат бъдещето на глобалната икономика и в частност – тази на Стария континент. Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още