IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dreamliner на LOT бе принуден да се приземи в Исландия

Отказала антена по време на полет увеличава проблемите за модела на Boeing, който трябваше да ѝ осигури обрат в световното въздухоплаване

17:44 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Самолет Boeing от модела 787 Dreamliner на полската авиокомпания LOT бе принуден да се приземи аварийно вчера в Исландия заради дефект в идентификационната му система, заяви говорителката на LOT Барбара Пияновска-Курас, цитирана от Ройтерс.

Самолетът изпълняваше полет от японската столица Токио до полската Варшава, когато бе принуден да се приземи на летището в исландската столица Рейкявик.

„Самолетът трябваше да се приземи заради дефект в идентификационната си система. Норвежките власти отказаха разрешение за преминаване през тяхна територия, въпреки че други страни бяха дали разрешението си да се лети над тяхната“, изтъкна говорителката.

От Boeing обясниха, че проблемът е възникнал от „отказала антена“, използвана за предаване на информацията за идентифициране на самолета по време на полета му. Полетът с неработеща антена е позволен, но изисква препотвърждаването му от контрольорите на въздушния трафик по маршрута, добавиха от американската компания за производство на самолети.

„В LOT вече направиха съответната подготовка, набавиха необходимите части и персоналът е на път да преодолее проблема, осигурявайки годен за полети самолет“, се посочва в съобщение на говорителя на Boeing Марк Бъртъл, изпратено до Ройтерс. „Boeing остава готова да помогне, ако бъде поискано съдействието ѝ“, добавя той.

От модела Dreamliner се очакваше да донесе обрат във въздухоплавателния бизнес, но впоследствие се наложиха отлагания на срокове за въвеждането му в експлоатация, както и допълнителни пречки, включително приземяването на всички самолети заради проблеми с акумулаторите.

В събота от нискотарифната авиокомпания Norwegian Air Shuttle извадиха един от новите си самолети от модела от обслужването на дълги полети и поискаха Boeing да ремонтира самолета, след като той претърпя еднотипни аварии.

За националния въздушен превозвач LOT, който от години се мъчи с огромни оперативни загуби, инцидентът е поредния в списъка с Dreamliner. През миналата седмица на полската авиокомпания се наложи да отмени полети, след като проверки показаха, че в два от самолетите от модела Dreamliner липсват газови филтри.

От LOT искат от американския самолетостроител компенсация за пропуснати ползи, като са дали срок до края на годината за уреждането на финансовите въпроси, в противен случай заплашват Boeing със съд.

Пияновска-Курас обясни, че от LOT са изпратили два самолета, които да приберат пътниците от Dreamliner в Полша, докато от обслужващата компания на Boeing ще работят за преодоляването на проблема, така че двата самолета от модела  Dreamliner да пристигнат в Полша „колкото е възможно по-скоро“. По думите ѝ прекалено рано е да се каже дали аварийното приземяване в Исландия ще бъде включено в списъка с претенциите на LOT към Boeing.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още