Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Е. Кънев: България е като Троянски кон на Русия в НАТО

Най-големият проблем за сигурността на Украйна е заобикалянето на нейната енергийна инфраструктура, която се ползва от Русия толкова години, посочи икономистът

гледано: 5657   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Не може бюджетната и монетарната политика, с които се хвалим, да бъдат единствената визитна картичка на нашата икономическа полиитка. Бюджетът съществува заради икономиката, а не обратно. Има тежки проблеми в много сфери на икономиката, енергетиката, транспорта, малкия и средния бизнес. Това каза икономистът и управляващ съдружник в инвестиционно-консултантската компания „Маконис“ Евгений Кънев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Кънев коментира общественото напрежение у нас, обяснявайки, че вижда цели браншове да протестират.

Гостът взе отношение и по темата за многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС). Според него е вредно да правим паралели с предишните сделки за бюджета на Европа, тъй като има нови линии на преговорите, които дават качествено ново значение на договореността.

България - Троянският кон в НАТО?

Според госта САЩ са единственият гарант на сигурността в Европа.

"Те имат бази в Полша и Румъния, и между тях е Украйна. Най-големият проблем за сигурността на Украйна е заобикалянето на нейната енергийна инфраструктура, която се ползва от Русия толкова години. В този ред на мисли България е като "Троянски кон" в НАТО и предоставя възможност на Русия да се справя с този проблем, а тя оказва влияние върху "Турски поток“. Затова заплахата за спирането на проекта от САЩ е реален", изтъкна Евгений Кънев.

"Полша и България са едни от най-силно ползващите кафява енергия като основна компонента от енергийното портфолио. За тях лошото е, че бяха орязани средствата за подпомагане на зеления преход, а той все пак трябва да бъде извършен - но с националните бюджети", бе категоричен гостът.

"Комплексът "Марица-Изток" плаща много средства за квоти и поддръжка на работна сила – разходите са повече от ползите и трябва да се намери начин за по-ефективно функциониране на генериращите мощности", допълни той.

За да можем да използваме парите от ЕС, трябва да използваме за алтернатива на енергиен носител нещо различно от въглища, газ и нефт, смята Кънев. Според него опциите не са много - вероятно тип водородно гориво, зелен мазут, например.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
1
 
2
 
19
Dr. Vatnikov до: dakl
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Дрънкаш глупости.
3
 
2
 
18
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ако шанса ни да станем Задунайска губерния е по скоро хипотетичен , то включването ни като турски вилает е съвсем реален и очакван от т.нар международна общност, принос за което имат всички български правителства през последните десетилетия!
1
 
4
 
17
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
А какво става у нас? Ще се изпълнят ли желанията на крепостните? Какви са те? Ето : " Болгария - прохвосты и бездельники. Она нужна России, как собаке боковой карман. Болгарию возьмут турки, выгонят всех болгар, в смысле цыган, в Европу и всё будет замечательно."
6
 
1
 
16
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Фактите не се нуждаят от манипулативни коментари! Те са просто факти и не са в подкрепа на това което става у нас!
3
 
5
 
15
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Кой точно е българския интерс? Задунайская губерния? Току що в РИА прочетох следни пост : " Через семь лет Болгария войдёт в восточноевропейский федеральный округ РФ и строить будет некуда". Да не би да пишеш и там?

Още от Bloomberg TV
В. Илиева: Клиентите на пазара на луксозни имоти се увеличават с 12% за година