IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: Преди да се правят данъчни реформи трябва да се орежат излишни разходи

Не е дошъл моментът за прогресивно данъчно облагане, според представителя на консултантската компания "Маконис"

10:35 | 15.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преди да се говори за промени в данъчната система, трябва да се започне от съкращаването на неефективни разходи и елиминиране на проблемите при обществените поръчки. Това каза управляващият съдружник на консултантската компания "Маконис" Евгений Кънев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира проучването на социологическата агенция „МаркетЛинкс“ за нагласите към данъчната система, според което над 90% от българите посочват неравенството като най-сериозния икономически проблем у нас. 

По думите на икономиста въпросът не може да се реши за 1-2 години, тъй като ако се приеме вариантът за принуда от страна на държавната власт за създаване на равенство, това ще доведе до катастрофа.

Според него е неправилно да се настоява за увеличаване на данъците или въвеждане на прогресивно данъчно облагане, тъй като по отношение на приходната част на бюджета има резерви в посока акцизи, а не данъци.

За обществените поръчки той смята, че задължително трябва да има междинно звено между възложител и изпълнител, което да арбитър и да не е пряко подчинено на изпълнителната власт. Според него въвеждането на електронно управление също ще ограничи порочните практики в системата.

Вижте още във видеото:

 
Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още