IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет празнува новия Суецки канал със силна пропаганда

Остават обаче силни съмнения за икономическата ефективност от разширяването на канала

18:12 | 06.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След само една година строителство Египет откри в четвъртък официално новия Суецкия канал. Той е с дължина от 72 километра, успоредно на съществуващия вече воден път и ще позволи повече и по-бързи преминавания на плавателните средства. Президентът на страната Абдел Фатах ал-Сиси се надява, че проектът ще даде силен тласък на срината икономика, предава DPA.

Подготовката за церемонията по официалното откриване на града на брега на канала Исмаелия, източно от столицата Кайро, продължават от седмици с пълна скорост. В Кайро обществените пространства и правителствените сгради са украсени с големи египетски национални знамена, а за церемонията бе предвидено видеопредаване. Площад Тахрир в центъра на града, символ на революцията през 2011 г. в Египет, блести. Реновирани тротоари, прясно боядисани фасади, гирлянди и цветни лехи в средата на площада карат минаващите да забравят, че по-рано Тахрир бе само един безвкусен, сив кръстопът на града.

Проектът предвиждаше две неща - първо, прокопаване на ново трасе, дълго 35 километра и минаващо успоредно на досегашния Суецки канал, който е с дължина 193 км. Второ, разширяване на участък от 37 километра от стария Суецки канал, който да е и с по-голяма дълбочина. Общата дължина на новото трасе и на разширения участък от стария канал е 72 км. Президентът нареди срокът на изпълнение на проекта да се съкрати от три на една година. В него бяха инвестирани близо 9 млрд. долара. 

В маршалска униформа Ал-Сиси, застанал на горната палуба на елегантната яхта "Ал Махруса", премина днес през новия Суецки канал. Яхтата беше последвана от военни кораби, включително многоцелева фрегата, която неотдавна Египет купи от Франция. През 1869 г. на същата яхта пътува френската императрица Южени, съпругата на Наполеон Трети, при откриването тогава на Суецкия канал, припомня AFP.

Над корабите, преминаващи днес през Суецкия канал, прелетяха военни хеликоптери и самолети. Сред тях бяха трите изтребителя Рафал, които неотдавна Франция достави на Египет като част от сделката за купуване на 24 самолета Рафал. Те бяха ескортирани от осем изтребителя Ф-16, доставени неотдавна на Кайро от САЩ. 

Всичко това се излъчва на огромните видео стени и в Кайро, а египетската преса е забравила, че може да има и други теми, коментира още DPA. Журналистите пишат за „строежа на столетието“. Каналът бил израз на възкръсналата национална мощ на Египет и щял да подкрепи икономиката на страната. Адмирал Мохаб Мамиш, директор на оператора на канала Suez Canal Authority (SCA), който де факто е контролиран от армията, сравни седмица по-рано с небивал патос съоръжението с преминаването на страната „от тъмнината към светлината“.

Но наистина – може ли каналът да донесе това, за което мечтаят правителството и президентът? Кайро се надява на ръст на годишните приходи от такси от канала от сегашните 5,3 млрд. долара до над 13 млрд. долара и удвояване на преминаващите кораби до 2023 г. Дневно 97 кораба ще минават през канала, в сравнение с 49 сега. Новият канал, добавен към стария, ще позволи движение в две посоки и така ще се намали от 18 на 11 часа времето, през което корабите се изчакваха досега.

Планираната на брега специална икономическа зона трябва да създаде до 1 млн. нови работни места, тръбят властите. 

„Има съмнения, тъй като досега не са известни никакви информации или изследвания за икономическите аспекти на проекта“, казва Амр Адли от Carnegie Middle East Centerв Бейрут. Почти 8 милиарда евро е струвало разширяването. И финансовата агенция Bloomberg е скептично настроена относно очакванията на правителството.

Световната търговия трябва да постигне годишен темп на прираст от девет процента, за да излязат сметките на Кайро, предава агенцията. Броят на корабите, минаващи през Суецкия канал, в момента е с 20 процента под нивото от 2008 г. Каналът не се използва пълноценно. Така че как Египет възнамерява само за девет години да увеличи приходите си с около 260 на сто остава загадка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
*** деградиралата журналистика ... !!!Хората за една година построили 72 км. морски път и статията е пълна с ирония и негативизъм, като че ли са строили мавзолей на Ал Сиси или са копали силози за МБР!!! Яхтата и униформата на Ал Сиси силно засенчват този мега инфраструктурен проект...!!! Защо ли?В същото време великата Европа се бори като прасе с тиква с неколко интерконектора, дето перспективата им пак отиде след 2020!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
След само една година строителство Египет откри в четвъртък официално новия Суецкия канал. Той е с дължина от 72 километракак може това там а тук не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
саддам нали го махнаха 4е бил терорист кадафи също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
А ислямистите какво построиха? Тия държави трябва да се командват от диктатор, който да коли и беси ислямистите, иначе няма оправия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още