Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Еколог: Веригите поглеждат към морски продукти, уловени според екостандартите

32% от морските деликатеси са с произход България, посочи Иван Радев от WWF България

гледано: 1951   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Все още е малък делът на морските продукти със сертификати на WWF за устойчивост, но има старание от търговските вериги да покажат отношение към опазване на околната среда.

Това каза в предаването „В развитие“ на  Bloomberg TV Bulgaria Иван Радев, експерт „Комуникации“ в WWF България.

Той отбеляза една позитивна тенденция, очертана от проучване на WWF съвместно с водещи търговски вериги у нас – въпросът за устойчивостта на храните, по-конкретно на морските продукти не е нов и непознат за големите вериги.

„Водещите търговски вериги имат желание да предлагат устойчиви морски продукти, повечето от тях са предприели конкретни стъпки. Да, има какво да се желае, затова и отправихме препоръки към тях, но вече се работи по въпроса“, изтъкна Радев.

Още по темата

Екологът съобщи, че досега не е констатирана зависимост между наличието на сертификат за устойчивост и повишаването на цената.

„В интерес на веригите да осигурят качествени продукти“, коментира той.

Според него през последните 50 години морските запаси за храна от човечеството са намалели почти наполовина. Причините са загуба на местообитания, съпътстващ улов, при който се ловят един вид риби, но се хващат и други, бракониерство. 

„Близо 90% от рибните запаси в света са подложени на свръхнатиск – или уловът е повече от допустимото, или е до крайния предел.

Екологът информира, че България внася по-голямата част от морската храна, като една значителна част от вноса е от ЕС.

„Над 50% от импорта в ЕС, който е най-големият вносител в света, идва от развиващите се страни и устойчивостта на продуктите е много важна, тъй като изчерпването на ресурсите се отразява именно на тях“, поясни Иван Радев.

По думите му около 32% от морските деликатеси са с произход България.

Какви сертификати препоръчва  WWF? Как можем като потребители да разберем каква стока купуваме? Защо делът на продуктите със сертификати е все още малък? Може ли наръчникът да подскаже кои са най-търсените риби в България? Какво показва етикетът?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Коментари (3)

1
 
2
 
3
khao до: ABBA
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
което е нормално, все пак не сме руската кoчина и да мрем от дизентерия и други хранителни отравяния :)
4
 
4
 
2
преди 2 месеца
И ТИЯ МОРСКИ ДАРОВЕ КАТО ГИ НАБЪКАТ С ЕДНИ КОНСЕРВАНТИ, ЕДНО ЧУДО..... СТОЙ ТА ГЛЕДАЙ!
2
 
4
 
1
tnm
преди 2 месеца
Направили били препоръки!? Ама що не спретнете набързо едно проектче, па да изготвите план за управление на бялата акула. При късмет, ще имаме възможност да ядем филе от щастлива акула, видяла сметката на некой виден еколог.

Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско