IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експеримент в саксия с гъби създаде биоразградима опаковка

Технологичното откритие на Атанас Енев от Biomyc ще се тества за производство

16:19 | 11.01.19 г.
Експеримент в саксия с гъби създаде биоразградима опаковка

Идеята да се вземе един продукт, който е отпадък за една индустрия и с него да се създаде друг, който има изключително голяма добавена стойност в друга индустрия, която стои в основата на кръговата икономика, е събрала в екип двамата основатели на Biomyc. Това разкрива Атанас Енев, съосновател на компанията, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

Те се насочват към отпадна суровина – кафе от софийските кафенета, а идеята им е да направят кутия, в която да засадят гъби и тя да се продава на крайния потребител. Така той може да си отглежда вкъщи гъби, които да са био продукт. По-късно експериментът ги отвежда в различна посока.

Атанас Енев е съосновател на компанията за биоразградими опаковки Biomyc. По образование е архитект и притежава над пет години опит в създаването и управлението на мащабни проекти в страната. Интересува се от иновативни технологии и дизайн.

"Направихме първите прототипи, а в този процес открихме нещо интересно: на определено място, където сме засяли гъбите, имаше твърди елементи. Разбрахме, че сме открили нова технология. Направихме пазарно проучване и открихме, че подобна технология вече съществува, от 1995 г., но не е комерсиализирана. Така открихме пазар, който тепърва се развива и ценното е шансът ни да направим продукт, който е икономически целесъобразен и в същото време е екологичен", каза Енев.

В началото двамата партньори – Енев и Георгиев – архитект и мениджър изпитват сериозна нужда от биотехнолог, който да развие технологията. Двамата съоснователи успяват да направят първите прототипи, за да покажат, че концепцията работи, но се нуждаят от човек, който да направи производството икономически смислено и да съкрати времето му. След много интервюта в лицето на проф. Албърт Кръстанов намират този човек. Той става част от екипа и за една година завършват лабораторното развитие на технологията.

Biomyc е стартиращо предприятие, което използва нехранителен земеделски отпадък и гъбен мицел, който е коренната структура на гъбите и създава материал, който е подобен на стиропор, а технологията е платформена, от нея могат да се създават много продукти от кожа, през тухли, опаковъчни кутии, топлоизолация.

Компанията се е фокусирала върху търговски опаковки и мебелни плоскости. Техните мебелни плоскости в сравнение със съществуващите на пазара съдържат 70% по-малко дървен материал и никакви петролни лепила. Опаковките са изцяло биоразградими, вече имат такъв сертификат. Всяка такава опаковка, изхвърлена в неконтролирани условия се разгражда за 75 дни, а в контролирани за 50. При 500-годишния времеви срок за разграждане на пластмасата или необходимите специални условия за разграждането на екологичната пластмаса, съоснователите са постигнали създаването на обществено значим продукт, с който се гордеят.

През тази година екипът ще изнесе технологията от лабораторна среда и ще тества всички условия за производство на продукта. За патентоването ѝ Енев казва, че е нож с две остриета – от една страна защитава продукта, а от друга е свързано с разкриването на технологичната тайна. По тази причина екипът още обмисля дали и кога да премине към етапа на патентоване.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още