IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България е над средното европейско ниво по достъп до финансиране

Все още сравнително слабо се представя малкият и среден бизнес в участието си в онези европейски програми и фондове, които се управляват директно от ЕК

13:50 | 04.10.18 г. 2
Експерт: България е над средното европейско ниво по достъп до финансиране

Според последните данни на Европейската комисия (ЕК) България стои сравнително добре по отношение на достъпа до финансиране на малки и средни предприятия, дори е над средното ниво в Европа. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Халачев, председател на Обединени бизнес клубове.

Той обясни още, че традиционното финансиране е банковото, но напоследък има засилено участие на европейските програми, които се управляват на национално ниво. „Все още сравнително слабо се представя малкият и среден бизнес в участието си в онези европейски програми и фондове, които се управляват директно от ЕК. Те са над 148 от общо 450, като най-важната програма е "Хоризонт 2020", обясни още Халачев. 

По думите му слабото представяне в случая е причинено от недостатъчната информираност на бизнеса заради езиковата бариера.

Председателят на Обединени бизнес клубове съобщи още, че приоритет за тази година на ЕК за малките и средни предприятия е разширен достъп до външни пазари и интернационализацията на бизнеса. Ако имаме достъпа до пазари, ще получим финансиране. Достъпът до иновации е важен, за да сме конкурентоспособни на пазара. Борбата с административната тежест също е значим проблем, обясни още гостът.

"Около 80 млрд. евро е общият бюджет на ЕС за програмата „Хоризонт 2020“ за иновации, като с времето ще се добавят още 20 млрд. евро към бюджета. Европа има нужда от тази програма, за да не изостава от азиатския и американския пазар", каза още Халачев. "Първата фаза на програмата позволява на фирмите да получат до 50 хил. евро еднократна сума, за да направят маркетинг проучване и бизнес план дали техният продукт би се продавал на пазара. Втората фаза включва от 500 хил. евро до 2,5 млн. евро, като финансира прототипите на идеите на компанията. Средствата са насочени към индустрията и производството".

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 5 години
не е добре, защото се раздават на куцо киораво и сакато и после си говорим, че било достъпно. Сега това "много достъпно" след няколко години ще се трансформира в "лоши кредити".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Предполагам, че и това не е добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още