Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: България е над средното европейско ниво по достъп до финансиране

Все още сравнително слабо се представя малкият и среден бизнес в участието си в онези европейски програми и фондове, които се управляват директно от ЕК

гледано: 1457   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Според последните данни на Европейската комисия (ЕК) България стои сравнително добре по отношение на достъпа до финансиране на малки и средни предприятия, дори е над средното ниво в Европа. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Халачев, председател на Обединени бизнес клубове.

Той обясни още, че традиционното финансиране е банковото, но напоследък има засилено участие на европейските програми, които се управляват на национално ниво. „Все още сравнително слабо се представя малкият и среден бизнес в участието си в онези европейски програми и фондове, които се управляват директно от ЕК. Те са над 148 от общо 450, като най-важната програма е "Хоризонт 2020", обясни още Халачев. 

Още по темата

По думите му слабото представяне в случая е причинено от недостатъчната информираност на бизнеса заради езиковата бариера.

Председателят на Обединени бизнес клубове съобщи още, че приоритет за тази година на ЕК за малките и средни предприятия е разширен достъп до външни пазари и интернационализацията на бизнеса. Ако имаме достъпа до пазари, ще получим финансиране. Достъпът до иновации е важен, за да сме конкурентоспособни на пазара. Борбата с административната тежест също е значим проблем, обясни още гостът.

"Около 80 млрд. евро е общият бюджет на ЕС за програмата „Хоризонт 2020“ за иновации, като с времето ще се добавят още 20 млрд. евро към бюджета. Европа има нужда от тази програма, за да не изостава от азиатския и американския пазар", каза още Халачев. "Първата фаза на програмата позволява на фирмите да получат до 50 хил. евро еднократна сума, за да направят маркетинг проучване и бизнес план дали техният продукт би се продавал на пазара. Втората фаза включва от 500 хил. евро до 2,5 млн. евро, като финансира прототипите на идеите на компанията. Средствата са насочени към индустрията и производството".

Вижте още във видеото.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
deant до: neverland
преди 8 месеца
не е добре, защото се раздават на куцо киораво и сакато и после си говорим, че било достъпно. Сега това "много достъпно" след няколко години ще се трансформира в "лоши кредити".
0
 
0
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Предполагам, че и това не е добре :)

Още от Bloomberg TV
Политолог: Война между САЩ и Иран ще въвлече всички големи икономики