Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Дори спирането на регистрите трябва да се планира

Регистрите са критична инфраструктура и изискват сериозно отношение и водене на процеса, посочи ИТ специалистът Божидар Божанов

Експерт: Дори спирането на регистрите трябва да се планира

Снимка: Архив Ройтерс

гледано: 1617   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Регистрите са критична инфраструктура и изискват сериозно отношение и перспективно мислене, не подаване на оставки, а някой да застане и да води процеса. Това каза Божидар Божанов, главен изпълнителен директор на Log Sentinel, отговаряща за дигиталната трансформация в "Демократична България", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Два месеца, след като Търговският регистър блокира, общественото внимание отново е насочено към дейността му. Агенцията по вписванията обяви обществена поръчка за покупка на нови дискови масиви, памет за съхранение на информацията със стойност 190 хил.лв. без ДДС. Свободното дисково пространство в момента е крайно недостатъчно и ще се запълни в рамките на 14-20 календарни дни, а това ще доведе до спиране на функционалностите на Търговския регистър, Имотния регистър, както и другите, поддържани от Агенцията по вписванията.

"Опасността от ново спиране на Търговския регистър не е толкова реална, коментира Божанов. – Мотивите са  малко пресилени, но те показват отново, че не е мислено в перспектива. През август като се срина регистърът, трябваше да е ясно, че прокуратурата и разследващите органи ще затворят част от масивите, че ще трябва да се купят нови, това е проблемът в момента –  че не са планирани."

По думите му е възможно и да не се намери виновник за срива, а той се да се отдаде на случайност или на дефектирали дискове.

Още по темата

"Най-вероятно, тъй като са в един дейта център, може би са като скачени съдове, затова са застрашени и другите регистри, а нещата се правят, когато настъпи криза", смята ИТ експертът и напомни, че от "Демократична България" са предложили "екшън план" за устойчиво управление на информационните ресурси в държавната администрация.

Част от стъпките са за създаване на резервен център, изготвяне на политики за управление на информационните ресурси.

Божидар Божанов посочи, че част от тях са взети под внимание при решенията на министерството. Сред предложенията е “създаването на един държавен облак, който да се използва за целите на администрациите",  който ще представлява икономия на мащаба. 

"Държавното предприятие като единен системен оператор трябваше да бъде създадено по закон. Идеята му е да върши неща, които в момента прави администрацията, но сега тя няма време за това. Бизнесът няма време да пише, иска да изпълнява поръчки, а администрацията няма капацитет грамотно да се опише заданието, да се подават материалите, за да се направи един добър проект", заяви Божанов.

Какви са следващите стъпки, за да е на ниво обслужването на бизнеса?

Повече по темата вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Затова нека всички които имат работа с ТР да си планират нещата и да не ги оставят за последния момент. Сега е момента да се използва ТР и всеки да си свърши по-бързо работата докато ТР работи, а не после да се оплакват.

Още от Bloomberg TV
Ще има ли в България научен център с опитно поле за отглеждане на шафран?