Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Доверието на европейските граждани в ЕС нараства

Разделението по оста еврозоната-останалите страни е видимо, казва Борислав Мавров

гледано: 1895   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

ЕС има 62% одобрение сред всички държави членки, коментира Борислав Мавров, изпълнителен директор на Фондация "Европейски институт", в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е една от трудните европейски години, в която наблюдавахме много динамични процеси. Европейската политика успя да демонстрира нелоша ефективност напук на имиджа, който тя има традиционно. Европейската политика се показа в нелоша форма. Трябва да отчетем и сериозните кризи и динамиката във връзка с Brexit. Не само част от политиците във Великобритания, но и немалка част от избирателите показаха недобра далновидност. Разделението е видимо по оста еврозоната-останалите страни. Желанието на Запада да се интегрира повече започва да доминира. То е обусловено от реалистично схващане, че интеграцията би била възможна в малко по-тесен формат в рамките на ЕС".

Бъдещето на Европа в краткосрочен план минава през ясното осъзнаване, че да си част от ядрото не означава само голи декларации, а конкретни и последователни стъпки, подчерта Борислав Мавров.

"Въпреки наблюдаваните сблъсъци доверието на европейските граждани в ЕС нараства. Според данни на скорошен евробарометър ЕС има 62% средно европейско одобрение сред всички страни членки. Това е най-високият резултат от 25 години насам. Той ни навежда на мисълта, че все пак Европа се справя".

"Расте популярността на популистките и крайно националистически формации. Аз не очаквам да има консолидация на всички тези антиевропейски сили. Мисля, че техните резултати ще бъдат претопени в проевропейския вот на европейските избори. Общата картина в Европейския парламент няма да е коренно различна", спомена още Борислав Мавров.

Отношенията на Европа към Русия и Путин не бележат особена промяна, счита гостът. "Винаги има страни, които се смятат за негови приятели. Твърда мека бе обаче позицията на Европа по отношение на случилото се в Керченския проток", поясни изпълнителният директор на Фондация "Европейски институт". 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Ъхъ ...затуй обличат жълти жилетки и излизат по улиците да изразят възторга си .

Още от Bloomberg TV
Експерт: До 2024 г. цените на електромобилите ще се изравнят с тези на петролните коли