Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: ЕЦБ ще повиши лихвените проценти постепенно и бавно

Според финансиста Борис Петров различните държави в еврозоната имат и различна степен на експониране към държавните ценни книжа

Експерт: ЕЦБ ще повиши лихвените проценти постепенно и бавно

Снимка: Архив Ройтерс

Държавите от еврозоната ще бъдат засегнати от покачването на лихвените проценти по различен начин. Съответно би следвало фискалният отговор да бъде различен. Това коментира финансистът Борис Петров в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Той обясни, че различните държави в еврозоната имат и различна степен на експониране към държавните ценни книжа на съответната държава.

„Налице е т.нар. „home bias” – националните търговски банки да закупуват по-голяма част от националните ценни книжа в своите баланси, което ги прави уязвими. При покачването на лихвените проценти съответно цените на ценните книжа спадат, преоценяват се и генерират едни отрицателни разлики, които минават или през печалбата, или като отчисления от капитала“, посочи експертът. Според него налице ще бъде негативен ефект в зависимост от това колко е висок делът на съответните държавни ценни книжа в баланса на съответните банки.

Още по темата

По думите на Петров в известна степен този негативен ефект ще бъде компенсиран от гледна точка на повишаването на нетния лихвен приход, който банките ще реализират от повишаването на лихвените проценти.

„В преходния период ЕЦБ ще бъде достатъчно предпазлива, за да не доведе този цикъл на промяна на паричната политика до негативни ефекти по отношение на финансовата стабилност“, допълни той.

Според финансиста ефектът ще бъде много постепенен и много бавен.

„Ако в САЩ повишението беше с по 25 базисни точки на тримесечие, не очаквам в еврозоната да бъде повече от 25 базисни точки на полугодие. И това едва ли ще се случи по-рано от 2020 година“, прогнозира той.

Подробности от разговора може да намерите във видеото

гледано: 2127   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
1
 
4
red6 до: red6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
на*палм... много странни неща цензурирате...
3
 
7
 
3
red6 до: Sandy
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Това плавно вдигане на лихвите може да помогне на пазари с добра регулировка и разумни купувачи/продавачи. На българския "пазар", който е джунгла (сериозно надценен на всичкото отгоре) и фраш със спекуланти ще е като хвърляне на *** върху изсъхнала степ.
7
 
2
 
2
преди 5 месеца
Полезният подход е зачитането на истината, че същественият причинител за сегашните актуални проблеми в Европейския съюз е работата на Европейската централна банка без защита срещу щетите от еврото.
Допусканата неправилност подсигурява провалът на Еврозоната.
Еврозоната може да бъде спасена само със защита срещу щетите от еврото.

Възможностите за еврозоната са:
Първа: При запазването на работата на Европейската централна банка без защита срещу щетите от еврото – щетите се увеличават.
Втора: При работа на Европейската централна банка със защита срещу щетите от еврото е прекратен водещият причинител за сегашните щети в еврозоната.
2
 
26
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Постепенното увеличение на лихвите на ЕЦБ няма да спаси имотния колапс, който предстои в България и който вече е в начален ход. Само гледайте кво ще стане, шоуто ще е голямо. До 2 - 3 години всички инвестирали в имоти при изкуствено завишените цени, ще загубят до 30 - 40% от вложените пари в тях. Обзалагам се с всеки, който е на обратното мнение.

Още от Bloomberg TV
Проф. Димитър Хаджиниколов: Китай и САЩ ще сключат търговска сделка