Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: ЕС ще продължи да стимулира регионите в тяхното самоуправление

Европейската комисия не трябва да се намесва в регионалните проблеми, категоричен е доц. Косьо Стойчев

гледано: 1177   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
5 гласа

Няма такава регионална политика, която може да се приложи навсякъде в ЕС. Поради тази причина идеята за субсидиарността, за „мозайката на регионите“, е единственото решение. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria  доц. Косьо Стойчев, преподавател от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от катедра „Регионална и политическа география“.

Той коментира своите очаквания каква ще е политиката на Евросъюза след случая с Каталуния. 

„Поставени сме в ситуация, в която трябва да намираме локални решения, за да задържаме населението и да му дадем перспектива там, където то живее, за да управляваме миграцията. България е критичен пример за това“, посочи ученият.

Още по темата

Той каза, че Каталунският случай е много интересен, „особено формата, която той зае през последните месеци“.

„Конфликтът в Испания има история от векове. Той е синдром за поставяне на Брюксел за неговите центрообразуващи функции в рамките на ЕС", е мнението на учения за политическия сепаратизъм в Европа.

Той е сигурен, че ЕС ще преодолее тези процеси поради причината, че „Европа на регионите“, прилагането на принципа за субсидиарността, т.е. да предоставиш права на местно самоуправление, финансова децентрализация, включително вземането на определени решения по отношение на устройството на територията и локацията на компаниите, воденето на регионални политики е принцип, заложен в самите основи на ЕС.

Доц. Стойчев обясни, че вследствие на кризите в Европа и света през последните години се стигна до там „определени политици, натрупали сили, доверие и капитал, да могат да си позволят да преминат границата от регионална независимост към политическа такава.

„Никоя унитарна европейска държава не би приела подобно решение“, категоричен е той.

Доц. Стойчев е убеден, че ЕС „със сигурност ще продължава да стимулира регионите в тяхното самоуправление“.

По думите му Европейската комисия се занимава със значимите политики и остава много от проблемите, свързани с националните.

„В момента имаме специфичен дуализъм – по определени въпроси ЕК се намесва, затова и тя получи обвинения, че твърде дълго време е мълчала в случая с Каталуния и не е реагирала, но това е испански проблем“, смята Стойчев.

Според него ЕК не трябва да се намесва , защото участието ѝ във всеки регионален проблем, във всяка национална държава, ще се окаже в ролята на полицай, а това ще нанесе непоправи щети на идеята „Европейски съюз“.

Вижте повече във видеото

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Хитро измислено!На пръв поглед,идеално!Каква загриженост за "регионите"!

А какво представляват тези "региони" и как ще се определят?
Тук е заровено кучето - почва се от регионите в рамките на дадена държава,след това се оказва,че трябва да се сформират и междудържавни региони,че и такива,засягащи повече от две държави!

И докато се огледате...държавите стават излишни,даже пречка,пред "развитието на регионите".

Така се разрушават държавите - тихо,кротко и.."демократично"!
А това е мечтата на ...глобалистите,нищо,че на пръв поглед изглежда обратното - раздробяване на държавите,ама и тяхното изчезване!

А след това ще се види сметката и на "регионите"!

И империята ЕС,ще се превърне в свръхдържава,при която и САЩ ще изглежда,като някакъв механичен сбор от независими държави!

Една свръхдържава,с някакъв механичен сбор от обезличени ,дистанционно управлявани индивиди,някакъв мъгляв спомен от бивши граждани на държава,без родина,род и смейство!

И тогава ще настъпи "социалната ентропия"!

Още от Bloomberg TV
Парите не са всичко във Висшата лига