IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Европарите за малкия бизнес трябва да са и по гаранционни схеми

Инж. Петър Стоянов смята, че след 2020 г. европейското финансиране не трябва да преминава само към финансови инструменти

21:33 | 22.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерт: Европарите за малкия бизнес трябва да са и по гаранционни схеми

Не е добре след 2020 г. при европейското финансиране да се преминава само към финансови инструменти. Това мнение изказа инж. Петър Стоянов от Българската асоциация на микропредприятията.

Повод за участието му в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria е информацията от Министерството на икономиката, че догодина по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" се очаква да бъдат разпределени 404 млн. лева.

Той обаче изрази опасенията си, че тези пари ще отидат за финансиране, а не в подкрепа на бизнеса с гаранционни схеми. 

Експертът отчете, че е имало идея в предишния програмен период в инициативата JEREMIE за подпомагане на бизнаса една част от финансирането да се използва за гаранционни плащания, а друга – за преки инвестиционни плащания.

„Първоначалният замисъл беше да се заделят средства за гаранционни плащания, защото фирмите от малкия и средния бизнес страдат от липса на оборотни средства и недвижима собственост, която би могла да се използва като гаранция“, посочи Петър Стоянов. 

Той напомни, че тогава икономическото министерство е обърнало схемата, след което по-голямата част от европейските пари е отишла за финансови инструменти, въпреки замисъла част от ОП „Конкурентоспособност“ да заложи на иновативни предложения, които да влязат в икономиката.

"Българските микро, малки и средни предприятия нямат толкова голяма възможност да маневрират, докато големите имат по-широки възможности да посрещат всякакви събития. Резултатите на финансовите и нефинансовите предприятия в страната са показателни през изминалите години. Погледнете банките какви невероятни печалби отчитат, а в същото време една статистика, направена от ЕС във  връзка с кампанията за протекционизъм в Евросъюза, показва, че средната ефективност на ЕС е 416%, а в България ефективността е 0%. Поради тази причина финансовите институции отчитат много големи печалби, а нефинансовите търпят много сериозни загуби, посочи Стоянов. – Излишно е да коментирам колко фирми прекратяват дейността си всяка година, излишно е да коментирам, че липсва всякаква диверсификация и че са оставени не на живот, а на вегитиране“.

Той е убеден, че един от силните начини на протекционизма е да се сложат бариери там, където има проблеми и „държавата да се намеси по някакъв начин".

Представителят на Българската асоциация на микропредприятията припомни как държавата преди време се намеси при незаконния внос.

„Вече е време да се сложи ясна и перспективна стратегия за развитие на българската икономика, каквато още няма“, категоричен е Петър Стоянов.

Има ли необходимост от радикална промяна в европейското финансиране? Защо на малките предприятия им трябват гаранционните схеми? Необходим ли е на България закон за браншовите организации?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още