Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Има размиване на външнополитическите принципи в световен мащаб

С 2% от БВП България няма да може да модернизира своите военни сили в обозрим период, твърди Йордан Божилов

Експерт: Има размиване на външнополитическите принципи в световен мащаб

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Принципите във външната политика в световен мащаб са размити и има неяснота по отношение на глобални политики. Затова е много важно какво ще се случи на срещата на Г-20, защото ако бъде постигната по-голяма яснота, това означава, че ще има и стабилност. Тази теза застъпи Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в ефирана Bloomberg TV Bulgaria.

"Има развитие по отношение на позицията на САЩ спрямо НАТО. САЩ запазват ангажимента си към НАТО и към сигурността на Европа, но при условие, че Европейския съюз (ЕС) има повече принос", обясни експертът.

Изискването за принос "наистина е условно", добави Божилов. По думите му европейските страни намаляват инвестициите си от дълго време насам, но "преди години се прие, че страните трябва да отделят за сигурност 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП)". Това означава съвсем различна сума за България и Германия, например, обясни гостът.

Той добави, че с 2% от БВП България няма да може да модернизира своите военни сили "в обозрим период", "но има държави които отделят и под 1%", а и е важна ангажираността, която се демонстрира. 

Още по темата

Потвърдени бяха ангажиментите на НАТО, свързани с проблемите на тероризма, Близкия Изток и Африка, като ще се изгради специална структура, базирана в Неапол, каза още Божилов.

По отношение на Русия той обясни, че страната не трябва да бъде изключвана от диалога и въпреки че "още не може да се намери обща плоскост, на която ще се постигнат реални договорености, Русия не може да бъде изключена от европейската система за сигурност и НАТО трябва да намери подхода към Русия". 

Ясно бе показано, че ангажимент на НАТО е сигурността на всички страни членки на пакта, подчерта Божилов.
САЩ не са просто страничен наблюдател, а много важен гарант за близкоизточния мирен процес. От политиката на САЩ зависи как този процес ще се развие, каза още гостът.​ "Концепцията за две държави - Палестина и Израел, бе водеща в години наред преговори, изстрадана е с жертвите на хиляди души".

Важен е въпросът дали допускането, че може да има само една държава, е промяна на политиката на САЩ по отношение на близкоизточния мирен процес, или е неволно изпусната дума, каза Йордан Божилов.

"Като ключов играч в този регион, не бих могъл да си представя как може да има неяснота по този въпрос, защото само една дума от САЩ, само едно послание може да възобнови отново проблемите, които са съществували и съществуват.

Може отново да бъде фактор за ръст на тероризма, отново да бъде фактор за дестабилизация и войни, каквито регионът е имал и има". 

Не може външна политика да се прави "на крак" и с емоции. Това са ангажименти, които са били водещи десетилетия наред, каза още Божилов. 

Вижте още във видеото. 

гледано: 992   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Коментари (1)

3
 
9
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Да, защото истината, че всъщност силата е над правото излиза на яве.
В истинска конфронтация между ядрени сили няма ООН, няма единен международен съд, който да може да отсъди и то да се приема от всички.
В такава игра печели този, който е най-смел и най-силен. Игра на покер с живота на милиони.

Още от Bloomberg TV
Парите не са всичко във Висшата лига