Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Имотният пазар стигна своя ценови пик

Сделките падат надолу, а клиентите не са готови да дават повече от цената, която смятат за правилна, посочва Георги Захариев от Green Sofia Apartments

гледано: 6675   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
7 гласа

Имотният пазар стигна своя пик като предложение на цена и оттам нататък всякакво вдигане на цени ще бъде изкуствено и ще бъде като офертна цена, а не като реалната стойност на сделката, която ще може да бъде изповядана. 

Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Захариев от Green Sofia Apartments.

Още по темата

„На пазара на недвижими имоти в София в момента има силно търсене, което, от една страна, трябва да ни радва, но вече се стигна до един момент, който е леко притеснителен. Сделките падат надолу, а клиентите не са готови да дават толкова много спрямо това, което вярват, че е правилната цена за една сделка", смята експертът. 
По думите му това води до "изчерпване на информацията", че пазарът трябва да качва цените нагоре. 

Захариев обясни, че няма такова голямо предлагане, което да отговори на търсенето, но може да се очаква промяна, „защото през последните 2-3 години започнаха много строежи, бяха издадени много разрешения за строеж”.

“В един момент те ще се появят на пазара, макар голяма част да бяха разпродадени още „на зелено“, отбеляза експертът. "Това ще повиши предлагането и, смятам, че цените трябва да запазят едно ниво, което в момента се наблюдава".

Анкета

Формира ли се нов балон на жилищния пазар у нас?

Коментирай

Захариев е на мнение, че когато се говори за имоти със средна цена, вече трябва да има някакви спирачки на пазара. Според него при луксозния сегмент на имоти, където „се търси нещо конкретно, цените не вървят на квадратен метър“. 

Специалистът посочи, че на имотния пазар, който засяга отдаването под наем на жилища краткосрочно, ще има отлив.

„Собствениците ще се насочат към дългосрочни договори, защото ще търсят по-добра възвращаемост с гарантирания месечен доход“, убеден е Захариев.

Ще останат ли имотите дългосрочно добър актив? Намалява ли доходността на жилищата под наем? Какви са регулаторните пречки пред развитието на бизнеса и застрашен ли е той от хотелите? Може ли да се възползва от българското председателство бизнесът и конкурентен ли е той в сравнение със столици от Централна и Източна Европа?

Вижте повече във видеото! 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
6
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Свободният пазар се манипулира трудно. Лошото е, че имотният пазар, поне в София, е доминиран в 99% от имотните агенции, в резултат на което всяка сделка се ускъпява с 6-7%. Другият абсурд е една агенция да представлява и продавача и купувача. От 2600 имотни агенции в София, едва ли има една независима от продавачите аганция само на купувачите!
7
 
14
 
5
преди 1 година
Кой го произведе в "експерт" това момче!
Къде да прочета бизнес биографията му?
Защо трябва да му вярвам/невярвам?
7
 
13
 
4
преди 1 година
Ами то сега? Как ще продадем имотите по 1000 евро квадрата?
12
 
31
 
3
Sandy до: SimeonAtanasov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Всичко в БГ е балони. Балон е и Валутният борд. Балон е правителството, прокуратурата, здравната каса, финансовите институции и всичко останало. Кой помогна на балона КТБ да гръмне?.. Без малко да гръмне и още една, че и останалите. Помогнаха му балоните Прокуратура, ДАНС, БНБ. Точно тези, които би трябвало да ни пазят от балони, умишлено ги създават в полза на политико - олигархичната мафия и в ущърб на българската нация.
7
 
41
 
2
SimeonAtanasov до: Sandy
преди 1 година
Няма профилна снимка
Първата част на коментара ти е съвършено вярна, поредния балон, поредните измамени (някои не за първи път). Но втората част с еврозоната, борда и фалит е ала-бала. Няма да ни приемат скоро в еврозоната според мен, но това няма да доведе до падане на валутния борд, нито до фалит на държавата, нито до промяна на курса евро-лев. Можем да очакваме евентуално повишение на лихвите по депозитите и кредитите.

Още от Bloomberg TV
Експерт: Дефицитът на инфраструктура е основен енергиен проблем за Балканите