Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: На пазара доминират азиатските финтех компании

С най-много набрани средства от рисков капитал са компании с бизнес в разплащанията, посочи Светослав Димитров от Българската финтех асоциация

гледано: 2498   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Подкрепените с рисков капитал компании от света на финансовите технологии са набрали рекордните 39,6 млрд. долара от инвеститори в световен мащаб през 2018 г. Тази цифра цитира Светослав Димитров, член на управителния съвет на Българската финтех асоциация, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, като се позова на доклад на CB Insights.

Още по темата

“Компаниите от финтех индустрията, набрали най-голям капитал през миналата година, са азиатски, съобщи Димитров, който очерта тенденциите в развитието на компаниите в световен мащаб. – И това е една от големите промени и изненада за миналата година, след като държавата – традиционен лидер в набирането на най-много капитал – САЩ, отстъпи на финансовото звено на китайски конгломерат. Онлайн търговец и интернет доставчик, финтех звеното на компанията е получило на два транша 18 млрд. долара. Този инвестиционен проект е свързан с разплащанията, тъй като основният бизнес на компанията е онлайн търговия и предоставяне на онлайн услуги. Техният финтех развива плащанията, базирани на основа на мобилните технологии.”

За процеса е важно, по думите на експерта, да се забележи, че има доста компании в света, които вече привличат над 100 млн. долара капитал. "Другото важно е, че част от тези компании не са нито в САЩ, нито в континентална Азия, нито в Европа, а са вече в Южна Америка, Австралия и Океания. Това показва тенденцията за глобално разпространение на компаниите, които са във финтех сферата на бизнес", коментира представителят на Българската финтех асоциация.

Той даде пример с компании с оценка над 1 млрд. долара, които успяха да се превърнат в т. нар. „еднорози“ в областта на финтех индустрията.”Те са няколко, в Европа са само две. „Само“ звучи негативно, но със сигурност не е това, което Европа може да постигне. Това са и компаниите, които набраха най-много средства рискови капитали – Revolut и Monzo", посочи Димитров и уточни, че и при двете основният им бизнес е свързан с разплащания.

Експертът е на мнение, че всички сфери на технологичните финансови услуги, застраховането и лендингът се развиват много добре и това се отнася и за България.

Светослав Димитров уточни, че под разплащане има предвид т.нар. алтернативни банкови услуги и допълни, че през миналата година финтех компании, ”особено тези, които са еднорози, разширяват услугите, които предоставят”.

“Те вече навлизат в малко по-различни ниши, портфейлът им се променя от услугите, които представят. Това е естествено, защото те вече са постигнали успех в нищата, която развиват и търсят синергия с останалите финтех сектори и това се вижда много ясно. Revolut, който стартира основно през картови разплащания и обмен на пари, в момента кандидатства, за да получи лиценз за банка. Освен форекса вече ще предоставят и застраховане, самите разплащания те самите ще си ги обработват”, информира той.

Според Димитров българската финтех екосистема, която обхваща около 50 компании, следва световните трендове. Той посочи проекта на лендинг платформата „Ю“ и финтех приложението за разплащания „Файър“, които се развиват много добре.

Какви са предизвикателствата пред сектора? Прекалено стриктни ли са регулациите за финтех компаниите? Има ли нужда финтех индустрията от специална подкрепа? Ще има ли нови сектори, където финтех индустрията ще навлезе през 2019 г.?

Гледайте целия разговор във видео материала.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как ще опазим личното си пространство от технологичните гиганти е въпрос на избор