Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: НЕК ще излезе на печалба без финансовата тежест на "Белене"

Националната електрическа компания балансира между новите пазарни правила, посочи Светослав Димитров

гледано: 2295   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Освобождаването на НЕК от финансовата тежест на проекта "Белене" би поставило началото на нейното стабилизиране и печалба.

Това заяви Светослав Димитров, управляващ съдружник в „Пенков, Марков и партньори" в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"От публикуваните резултати на държавните енергийни дружества е видно, че част от въведените от правителството регулаторни мерки за продажба на електроенергия вече имат ефект. Най-добри са показателите на АЕЦ, за която промяната на процеса на продажба на електроенергията е осигурила продажби на пазарни цени и е довела до увеличение и стабилизиране на приходите ѝ", коментира той.

Според него показателите на другите държавни енергийни оператори дават индикация, че не се справят добре.

По думите му отчетените резултати на Националната електрическа компания за полугодието като цяло са по-слаби в сравнение със същия период на миналата година.

Причината за това според ндего е в по-малкото количество продадена електроенергия, което е довело до намаляване на приходите на НЕК като цяло, въпреки увеличената цената, на която компанията продава.

"В момента разходите на държавното дружество тежат, увеличени в резултат от плащанията по АЕЦ Белене. Решението е НЕК или да разтовари разходите си, или да увеличи приходите си. Спасителна е ролята на БЕХ , който винаги стабилизира портфолийните си компании. При необходимост би се намесил в НЕК, където за момента ситуацията е стабилна", смята Светослав Димитров.

Положителните тенденции след променените отношения на НЕК с ВЕИ, той посочи като очаквани още в първото тримесечие на следващата година и прогнозира добри перспективи пред компанията.

„Един позитив, който очакваме да видим, е промяната в задълженията на НЕК да изкупува на пазарни цени енергията на ВЕИ. Това бе заложено още при въвеждането на мерките от министерството и от ДКЕВР.  Ако правителството отдели проекта "Белене" като отделна енергийна компания от баланса на НЕК, тя има съвсем реална възможност в стабилен процес да излезе на печалба. Никой кредитор не е доволен от финансовото състояние на компания около нулата".

По повод проекта "Белене" Димитров се съгласи с известното становище на ръководителите на НЕК, които не виждат в краткосрочен план как наливането на пари в тази инвестиция ще се възвърне.

"Аз не виждам как по правилен начин може да се направи инвестицията, но има преговори от страна на правителството този начин да се намери. Ако инвеститорът вижда всичко да се случва на пазарен принцип,  без намесата на държавата, той ще може да има увереност след колко време планомерно ще възвърне инвестицията си."

Повече за тенденциите в българската енергетика вижте във видеото.

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания