Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Няма глобален заговор срещу достъпа до информация

В България комуникационната стратегия на държавата е почти липсваща, смята Георги Ауад

Експерт: Няма глобален заговор срещу достъпа до информация

Снимка: Pixabay.com

Кампаниите, като тази против дезинформацията за Украйна, никога нямат крайна точка. Няма начин да обхванем целия мащаб на проблема и колкото повече се проточва войната, толкова повече ще става лъжливата информация в онлайн пространството. Това каза Георги Ауад, експерт по анализи на данни, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

В България вече се наблюдава процес на преориентиране на "трол-фабриките", за да могат да вършат своята дейност, каза гостът.

На въпроса на какво ниво трябва да се извършва контролът срещу дезинформацията, Ауад отговори, че държавата задължително трябва да се включи.

"Към момента информационната, комуникационната стратегия на държавата е почти липсваща. Ако бяха засилили малко повече присъствието си, хората щяха да са по-информирани и щяха да знаят на какво да вярват".

Когато не знаеш точно какво се случва, тогава е най-благоприятното време да пускаш слухове, затова държавата трябва да стъпи по-сериозно на това бойно поле, но и ние самите трябва да знаем как да я разпознаваме, каза гостът.

Първата стъпка, за да проверим дали една информация е вярна или не, е да проверим дали информацията, която срещаме, я има в поне още два-три източника с изградено реноме.

"Няма глобален заговор, който да ти пречи да стигнеш до информация. Ако имаше такъв заговор, нямаше да ги има хората, които сега те предупреждават, че има глобален заговор".

Не само factchecker-ите, но и всички хора, които се занимават с Open Source Intelligence работата ще бъде огромна. Дружества като Bellingcat на Христо Грозев в момента имат много работа, за да документират всички военнопрестъпления, които се извършват в Украйна в момента.

Относно това дали българинът проверява информацията си, например чрез специализираните факт-чекър приложения Ауад каза: "В България повечето неща са на мускули, крепят се на няколко човека, които имат желание да се занимават с това, а в същност трябва да гоним модела на Финландия".

"Във Финландия не се набляга само на един-два часа обучение в училищата, а на обучение на цялата нация. Става въпрос не само за кампания за медийна грамотност, но и целенасочени усилия към всички възрастови групи, които имат достъп до интернет или се оправят в интернет, защото там е най-голямата опасност да попаднеш на дезинформация". 

В България има около 1200 сайта, които определят себе си като новинарски сайтове, но една голяма част от тях публикуват ежедневно 20-30 статии, които са дезинформация и пропаганда и никой не се грижи за това.

Коя е най-уязвимата възрастната група, която по-лесно се поддава на дезинформация? Какви технологии се използват в момента и използва ли се deep-fake? Ще се затвори ли тотално интернет пространството на Русия? Губи ли Русия в информационната война?

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
6
 
6
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
тебе пак ли те скъсаха на изпита за тролей ... въпреки новия ник ... : )))
7
 
1
 
5
преди 2 месеца
Мда, тези под мен са живото доказателство, че тpoл фабриките работят. Не всички, част от тях са обикновени полезни и-дио-ти. А държавата къде дреме не знам, тук медийното пространство е пълна свободия, всякакви слабоуми се упражняват в лъжи и опорки.
1
 
7
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Хе, хе. А той от къде знае, че няма такъв заговор? Може би ако някой го прави ще се допитва първо до него? Именно най-реномираните медии с най-голяма аудитория са най-цензурирани и най-политкоректни. Защо още няма новинарска медия, базирана на блокчейн, в която новините идват (и се потвърждават) единствено от участници в тях?
1
 
9
 
3
преди 2 месеца
добре че я има "дезинформацията" ... инак директ у "1984"
2
 
8
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"дали българинът проверява информацията си, например чрез специализираните факт-чекър приложения"... тези, които са основен и целенасочен източник на агресивна дезинформация... Както се ДОКАЗА десетки пъти по време на пландемията... Хеехе главните дезинформатори крещят СПРЕТЕ ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА

Още от Bloomberg TV
Операционна система удължава живота на стари устройства