IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Няма как Венецуела да изнесе златните си резерви

Основните приходи на страната са от износа на петрол, а Щатите са един от купувачите, твърди Кристиян Фезелов

08:30 | 05.02.19 г. 3
Експерт: Няма как Венецуела да изнесе златните си резерви

Движението на злато от Венецуела към други държави е мит. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Менидмънт.

"Резервите на страната са в Английската банка. Неслучайно президентът Николас Мадуро поиска да се отпуснат резерви миналата седмица, но британците отказаха да го направят заради настоящата ситуация", каза експертът.

Фезелов коментира интересите на САЩ и Русия във Венецуела и причината за различните им позиции. Според него в основата на конфликта между тях стои т.нар. „държавен социализъм“, към който Мадуро се стреми.

„Политиката на президента предвижда социални облаги за болшинството от населението. Това обаче изисква големи разходи. Основните приходи на Венецуела са от износа на петрол, а Щатите са един от купувачите. От година насам обаче именно САЩ станаха най-големият износител в света на шистов петрол, което не е случайно“, посочи експертът.

Според него интересите на Москва във Венецуела се дължат на желанието на Русия за установяване на приятелски режим и военна база там.

По думите му най-добрият сценарий за разрешаване на конфликта във Венецуела включва провеждането на демократични избори с наблюдатели от ООН, Европейския съюз и САЩ.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 5 години
Днес ден за хуморески ли е? Германия отдавна си прибра, това което си е нейно. За България обаче това което пишеш за мен е новост. Би ли пояснил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 5 години
Човека е прав - не може да се изнесе вече изнесеното, то трябва първо да се внесе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
polki
преди 5 години
То България не може да си изтегли златните резерви от Лондон, а този експерт взел да обяснява за Венецуела. Германия не може да си изтегли златото от САЩ и т.н. Но да погледнем първо нашите си проблеми, а след това да ги мислим южноамериканците ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още