IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Отрицателните лихви в Европа тласкат банките към рискови инвестиции

Сегашният модел не е най-удачният, смята Иво Благоев

21:18 | 21.06.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЕЦБ трябва да осмисли как да приложи следващите разхлабващи мерки относно паричната политика. Отрицателните лихви са вредни за финансовата система и икономиката като цяло. ЕЦБ възприе този подход, както и широко предлагане на пари чрез различните си програми. За първи път в историята председателят на ЕЦБ няма да е вдигал лихвата нито веднъж през целия си мандат. Икономиката и инфлацията са далеч от желаното ниво.

Това заяви Иво Благоев, изп. директор на Астра Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Със сигурност сегашният модел не е най-удачният, защото засяга много банковата система в Европа. Отрицателните лихви влияят доста негативно на банките. Те са принудени да влизат в рискови инвестиции, за да не поддържат рискови резерви. Те не могат и да отпускат така лесно и кредити. Критериите относно капиталовата адекватност са сериозни".

Икономиката не е в стадий, в който да предполага намаляване на лихвата, твърди Иво Благоев. "От друга страна, целият останал развит свят е с отрицателни лихви. Процентът на държавни облигации с отрицателна лихва мисля, че надхвърля 2/3-ти. В САЩ е обратното. Единственият правилен ход на Федералния резерв и Джером Пауъл е че, остави лихвите без промяна, но да покаже, че предстои намаляване заради глобалната несигурна среда. Всъщност пазарните настроения не са оптимистични, но пазарът ги опровергава", допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
george353
преди 4 години
"Тълпата все още си живее щастливо на кредит." Виц ще трябва да е туй. В кой свят набълбукалият се с кредити живее щастливо? Кредита е признак на ниски доходи, иначе американците щяха да са най-щастливите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Тълпата все още си живее щастливо на кредит---Ха ха ха... "живее" ... "щастливо" ... единственото вярно е, че все още мърда...ха ха ...Хубаво е , поне от време на време, да изваждаш *** от пясъка и да се озърташ наоколо! Няма никакво "потребление" изобщо! Има изкуствен ръст на цените, за да може търговците да изтискат колкото може повече, от свитото потребление при ниски лихви! А какво ли ще стане като лихвите скочат .... отговора оставям на фантазията ти!Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Тълпата все още си живее щастливо на кредит. Не е в това проблема, а че парите изтичат към големите износители, вместо да останат в икономиките на държавите където са потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Че какви трябва да са лихните, при положение, че Тълпата НЕ иска да "купува без пари", т.е. "на кредит", даже и при отрицателни лихви. В кой свят продължават да живеят лихварите и да не виждат, че Играта вече е друга ?!!Девиза на Тълпата е: "Ти имаш кредит ?!? Е па ти си ***!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
julian12
преди 4 години
Алчността тласка банките към рискови инвестиции и ги докара до това положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
albobo76
преди 4 години
инфлацията е далеч от желаното ниво - т.е. ще печатаме до пълния крах на валутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още